(FOTO in VIDEO) Po ZDA rušijo tudi kipe Krištofa Kolumba

STA, M.R.
11.06.2020 08:49

V Bostonu so v sredo obglavili kip italijanskemu morjeplovcu Krištofu Kolumbu, v Richmondu so ga podrli, zažgali in vrgli v jezero. Protirasistični naboj, ki je izbruhnil po smrti Georgea Floyda v Minneapolisu, udarja tudi ob simbole, ki so za številne v ZDA rasistični.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obglavljen Kolumbov kip v Bostonu
Reuters

Krištof Kolumb je sicer v ZDA pod udarom že nekaj zadnjih let. Italijan je leta 1492 med iskanjem nove poti proti Aziji za špansko krono trčil ob tisti čas za Evropo neznano celino. Italijanski priseljenci v ZDA so ga uspešno prodali kot odkritelja Amerike, čeprav obstaja več kot dovolj zgodovinskih dokazov, da je že v 10. stoletju na obalo Kanade podobno kot Kolumb ob San Salvador prispel vikinški morjeplovec Leif Erikson.

Trump za ohranitev imen oporišč

"Ti ljudje so bili izdajalci. Ne moreš uiti ironiji, da so oporišča poimenovana po ljudeh, ki so se z orožjem uprli ZDA, ker so želeli ohraniti pravico, da zasužnjijo druge. Poleg tega je bila večina generalov, katerih imena nosijo oporišča, nesposobnih ali slabih poveljnikov," je v reviji The Atlantic napisal nekdanji poveljnik zveze Nato, upokojeni general David Petraeus.
Ameriški predsednik Donald Trump se je nemudoma zavzel za ohranitev imen, ne glede na to, da mornarica odstranjuje konfederacijske simbole, enako so storili marinci, kopenska vojska pa nima načeloma nič proti preimenovanju oporišč.
"Ti spomeniki in zelo mogočne baze so postale del velike ameriške dediščine in del zgodovine zmag, zmage in svobode," je tvitnil Trump in ni pojasnil, kako poraženi generali v državljanski vojni simbolizirajo zmago oziroma kako borci za ohranitev suženjstva simbolizirajo svobodo.
"Moja vlada ne bo niti pomislila na preimenovanje teh veličastnih in legendarnih vojaških ustanov. V našo zgodovino največje države na svetu se ne bo posegalo," je zagotovil Trump, ki bo branil imena oporišč, kot so Fort Bragg, Fort Hood in Fort Benning
Zagovorniki ohranitve konfederacijskih spomenikov v ZDA trdijo, da gre pač za del zgodovinske dediščine, potomci sužnjev pa imajo o tej dediščini svoje mnenje in sedaj po protestih zaradi novega primera policijskega nasilja nad temnopoltimi jim je, kot kaže, dokončno prekipelo.

Bodo kipe odstranili tudi iz kongresa?

Spomenikom se črno piše tudi v kongresni palači, kjer imajo 11 kipov južnjaških generalov in uradnikov. Predsednica predstavniškega doma kongresa, demokratka Nancy Pelosi je že zahtevala njihovo odstranitev. "Kipi v kongresu morajo utelesiti najvišje ideale naše države. Spomeniki ljudem, ki so zagovarjali okrutnost in barbarizem, so groteskna žalitev tem idealom, saj simbolizirajo sovraštvo ne pa dediščine," je sporočila Pelosijeva.
Novega trenutka se zavedajo tudi v najbolj "belem" od vseh ameriških športov razen hokeja na ledu - avtomobilskih dirkah Nascar, kjer so se odločili, da bodo odstranili in prepovedali južnjaško konfederacijsko zastavo, ki je tekme doslej krasila skoraj bolj kot ameriška zastava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta