(FOTO in VIDEO) Rusija objavila seznam nezaželenih, na prvem mestu je Joe Biden. Iz Mariupolja po humanitarnem koridorju okoli 2000 avtomobilov

STA, M.R., A.L., Va
15.03.2022 07:01

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskga meni, da bo vojna v Ukrajini končana do začetka maja. Napoveduje dva možna scenarija. ZDA pa so globoko zaskrbljene zaradi približevanja Kitajske Moskvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vojna bi se morala končati najpozneje do začetka maja, je povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič, ki sicer ni neposredno vpleten v mirovne pogovore z rusko stranjo. 

EPA

Po njegovih besedah obstajata dve možnosti. Prva je ta, da bo mirovni dogovor o umiku ruskih sil sklenjen v kratkem, druga možnost pa je, da bo dosežen v sredini ali ob koncu aprila, ko bodo Ukrajinci "zmleli" še Sirce, njegovo izjavo navaja BBC. 

Pentagon namreč opozarja, da skuša Rusija novačiti sirske vojake, ki bi se prišli boriti v Ukrajino. A gre za nepreverjene trditve. 

Nove eksplozije v Kijevu

V središču ukrajinske prestolnice Kijev je danes odjeknilo več eksplozij. Po poročanju tamkajšnje civilne zaščite so ruske sile raketirale štiri stanovanjske stavbe v več okrožjih, pri tem sta umrli najmanj dve osebi. Ponoči so se alarmi pred zračnimi napadi sprožili tako v Kijevu kot tudi v Odesi, Umanu ter v regiji Hmeljnicki.

Stanovanjska zgradba, ki jo je v Kijevu obstreljevala ruska vojska.
REUTERS

V napadih na stanovanjska območja v Kijevu sta davi umrli najmanj dve osebi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po napadu na 16-nadstropni stanovanjski blok v okrožju Svijatošinski so iz ruševin potegnili dve trupli, je na Facebooku sporočila služba za nujne primere in dodala, da so iz zgradbe rešili 27 stanovalcev.

Novinar francoske tiskovne agencije AFP je iz Kijeva poročal o najmanj treh eksplozijah in dimu, ki se dviga v daljavi.

Lokalna televizija Ukraine 24 je poročala, da sta na zahodnih obronkih mesta odjeknili dve večji eksploziji. Glede na navedbe televizije so raketi izstrelili z beloruske strani. Britanski BBC teh navedb ni uspel preveriti.

Reuters

Po eksplozijah naj bi izbruhnil požar v stanovanjski stavbi, je še poročala ukrajinska tiskovna agencija Ukriform.

V zadnjih dneh so se spopadi v bližini Kijeva okrepili. V ponedeljek je v zračnih napadih v različnih delih prestolnice umrlo več civilistov.

Reuters

Ponoči so se sicer alarmi pred zračnimi napadi sprožili v Kijevu, Odesi na jugu države, Umanu v osrednji Ukrajini, pa tudi v regiji Hmeljnicki na zahodu.

Po navedbah visokega predstavnika Pentagona naj bi sicer zastale vse ruske vojaške operacije, tudi konec tedna jim ni uspelo narediti nekega napredka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru zagotovil, da bodo odgovorni za vojno kaznovani za svoja dejanja: "Vsak, odgovoren za vojno. Vsak, odgovoren za uničenje demokracije. Vsak, odgovoren za represijo proti ljudem." "Sodelujemo s partnerji pri pripravi novih ukrepov proti ruski državi," je povedal.

Reuters

Izrazil je še prepričanje, da je ruska vojska odgovorna vojnih zločinov, ker namerno ustvarja humanitarno katastrofo v ukrajinskih mestih. Počasi pa tudi Rusija spoznava, da z vojno ne bo dosegla ničesar, saj niso pričakovali takšnega odpora, je dodal.

Od začetka ruske invazije je bilo ubitih 97 ukrajinskih otrok, je Zelenski povedal, ko je na daljavo nagovoril kanadski parlament in zaveznike ponovno prosil, naj razširijo svojo podporo Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je rusko vojsko obtožil, da uničuje vse, vključno s spominskimi kompleksi, šolami, bolnišnicami in stanovanjskimi soseskami. "Ne zahtevamo veliko. Prosimo za pravico, za resnično podporo, ki nam bo pomagala, da bomo zmagali, se branili in reševali življenja," je rekel in požel stoječe ovacije kanadskih poslancev.

Kanadski premier Justin Trudeau je pred tem napovedal sankcije proti še 15 Rusom, vključno s pripadniki "vladnih in vojaških elit, ki so vpletene v to nezakonito vojno".

Župan Kijeva zaradi ruskih napadov uvedel 36-urno policijsko uro

Župan Kijeva Vitalij Kličko je danes zaradi hudih bojev v ukrajinski prestolnici razglasil policijsko uro za dan in pol, ko prebivalci ne bodo smeli zapuščati svojih stanovanj, ampak naj bi si poiskali zatočišče v zakloniščih. Policijska ura bo veljala danes od 20. ure po lokalnem času do četrtka do 7. ure, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kličko je odločitev sporočil preko Telegrama, potem ko so ruski agresorji začeli stopnjevati napade na ukrajinsko prestolnico z okoli 3,5 milijona prebivalci.

EPA

"Danes so težki in nevarni trenutki," je opozoril nekdanji boksarski šampion. "Zato pozivam vse Kijevčane, naj se pripravijo, da bodo ostali doma naslednja dva dneva, ali da bodo v primeru, če se bodo oglasile sirene, odšli v zaklonišča," je sporočil Kličko.

"Gibanje po Kijevu brez posebnih dovoljenj bo prepovedano. Ven bo mogoče iti zgolj, če se bo šlo v zaklonišče," je še sporočil kijevski župan.

(FOTO in VIDEO) Trije premierji, med njimi Janez Janša, prispeli v Kijev. Zelenski: To resnično zelo cenimo

Ruske sile naj bi prevzele nadzor nad regijo Herson

Ruske sile so danes sporočile, da so prevzele nadzor nad celotno regijo Herson na jugu Ukrajine, kjer že nadzorujejo mesto Herson. Iz bližnjega Dnipra pa poročajo, da je bilo v obstreljevanju ruskih sil uničeno letališče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinska stran sicer navedb ruskih sil o prevzetju nadzora nad regijo Herson še ni potrdila. Na tem območju ob Črnem morju sicer živi okoli milijon ljudi.

Reuters

Rusko ministrstvo je v dnevnem poročilu še zapisalo, da so uničili več deset ukrajinskih vojaških točk, med drugim tri hangarje za bojna letala in helikopterje v bližini mesta Kramatorsk na območju Donecka.

Guverner regije Dnipro Valentin Rezničenko pa je na Telegramu sporočil, da so ponoči ruske sile napadle letališče Dnipro "Dva napada. Steza je uničena. Terminal je poškodovan. Ogromno uničenje," je zapisal.

Reuters

Medtem je naraslo število civilnih žrtev po ruskem napadu na televizijski stolp na obrobju mesta Rivne na zahodu Ukrajine. Po podatkih regionalnega guvernerja Vitalija Kovalija je umrlo najmanj 19 ljudi, devet jih je bilo ranjenih.

EPA

Rusija Bidnu in še dvanajstim Američanom prepovedala vstop v državo

Rusija je v odziv na sankcije, ki jih je zaradi vojne v Ukrajini uvedel Zahod, vstop v državo prepovedala predsedniku ZDA Joeju Bidnu in več visokim predstavnikom njegove vlade, med drugim državnemu sekretarju Antonyju Blinknu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Črni seznam s 13 imeni, na katerem so še obrambni minister Lloyd Austin, Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jacob Sullivan, načelnik štaba združenih poveljstev general Mark Milley, tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki in celo nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton, je objavilo rusko zunanje ministrstvo.

To je prvič, da je Rusija na ta način objavila seznam sankcioniranih oseb, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da gre za predvsem simbolni korak.

ZDA so pred tem uvedle sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, vodji ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ter več članom ruske vlade in njenim ključnim sodelavcem. V Moskvi so izrecno poudarili, da se odzivajo na ameriške sankcije brez primere, ki prepovedujejo vstop visokih ruskih politikov v ZDA in so odraz "skrajno rusofobne usmeritve sedanje administracije ZDA".

Na ministrstvu so še napovedali, da bodo črni seznam širili ter nanj uvrstili še več "visokih uradnikov, vojakov, poslancev, podjetnikov, strokovnjakov in predstavnikov medijev" iz ZDA, ki delujejo rusofobno in so soodgovorni za sprejemanje restriktivnih ukrepov proti Rusiji. 

Nato skrbi, da bi Rusija uporabila kemično orožje

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na novinarski konferenci opozoril na laži, ki jih že mesece širi Rusija. Med drugim, da niso načrtovali invazije na Ukrajino in da ščitijo civiliste, a jih v resnici ubijajo. "Mesece smo razkrivali dolg seznam ruskih laži," je dejal.

Rusija po njegovih besedah sedaj navaja "absurdne trditve" o laboratorijih za biološko in kemično orožje, kar je še ena laž. "Skrbi nas, da bi Moskva lahko izvedla operacijo pod lažnimi obtožbami, ki bi lahko vključevala kemično orožje," je opozoril.

Vsakršna uporaba kemičnega orožja bi bila kršitev mednarodnega prava in je nesprejemljiva, je poudaril in Rusijo pozval, naj tega ne stori. Če bo Rusija uporabila kemično orožje, bo cena za to zelo visoka, je bil jasen prvi mož zavezništva.

Moskva je v minulih dneh navajala poročila o domnevnih skrivnih ameriških laboratorijih v Ukrajini, kjer naj bi razvijali biološko orožje.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je v državah zavezništva sedaj v povečani pripravljenosti na tisoče vojakov. V Evropi je 100.000 ameriških vojakov in okoli 40.000 vojakov pod neposrednim poveljstvom Nata, večinoma v vzhodnem delu zavezništva, ob močni podpori zračnih in pomorskih sil ter protizračne obrambe. Vse to pošilja "nedvoumno sporočilo", in sicer, da bo napad na eno zaveznico naletel na odločen odgovor celotnega zavezništva, je ponovno zatrdil Stoltenberg.

Ruska invazija na Ukrajino in njeno vojaško povezovanje z Belorusijo ustvarjata "novo varnostno realnost na evropski celini" in Nato se bo moral pripraviti na te nove okoliščine, je dan pred izrednim zasedanjem obrambnih ministrov zavezništva opozoril šef Nata.

"Obrambni ministri bodo jutri začeli pomembno razpravo o konkretnih ukrepih za dolgoročno krepitev naše varnosti na vseh področjih," je pojasnil. Do srečanja prihaja "v odločilnem trenutku za našo varnost, ko brutalna invazija ruskega predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino vsak dan povzroča smrt in uničenje".

Reuters

Delegaciji Ukrajine in Rusije nadaljujeta pogajanja

Ukrajinska delegacija je sporočila, da se nadaljujejo pogovori z rusko stranjo o prekinitvi spopadov v Ukrajini. Medtem se krepijo ruski napadi na Kijev, ruska vojska pa širi svojo ofenzivo po vsej državi.

Pogovori med Kijevom in Moskvo se bodo nadaljevali tudi v sredo, je zvečer sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak: "Zelo težek pogajalski proces. Obstajajo velika protislovja. Ampak gotovo je prostor za kompromis. Med premorom se bo nadaljevalo delo v podskupinah," je zvečer tvitnil Podoljak.

Reuters

Strani sta se že v ponedeljek srečali preko videopovezave na četrtem krogu pogajanj. Popoldne je svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak napovedal, da se bodo pogovori nadaljevali danes.

Ukrajinska stran je sicer vztraja pri premirju in umiku ruskih sil, šele nato je pripravljena na pogovore o vsebinskih vprašanjih. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kot pomembno nalogo pogajanj vidi tudi organizacijo srečanja med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Reuters

Rusija medtem zahteva, da Kijev prizna rusko priključitev polotoka Krim ter neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine Doneck in Lugansk.

ZDA zaskrbljene zaradi približevanja Moskve in Pekinga

ZDA izražajo globoko zaskrbljenost zaradi približevanja Kitajske Moskvi, je po sestanku ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Jakea Sullivana s kitajskim diplomatom Yangom Jiechijem, ki je bil v ponedeljek v Rimu, sporočil neimenovani predstavnik ameriške vlade. Kot je dodal, so bili pogovori zelo odkriti.

Bela hiša je po večurnem pogovoru objavila le suhoparno izjavo za javnost, v kateri je sporočila, da sta govorila o vojni v Ukrajini, odnosih med ZDA in Kitajsko ter poudarila pomen ohranjanja odprtih linij komunikacije med ZDA in Kitajsko.

Sestanek naj bi bil načrtovan že pred tedni, torej pred ruskim napadom na Ukrajino. Do sestanka je prišlo sredi medijskih poročil o tem, da Rusija išče pomoč Kitajske, ker ji v Ukrajini ne gre po načrtih, obenem pa so jo prizadele sankcije Zahoda.

Reuters

New York Times je poročal, da ni jasno, ali je Kitajska odgovorila na prošnje, vendar pa sta tako Kitajska kot Rusija zanikali, da bi se kaj takega dogajalo. Kitajska pošilja zelo zmedene signale glede vojne v Ukrajini, uradno se ni postavila na nobeno stran, obenem pa ne zamudi priložnosti za kritike Zahoda in ZDA zaradi sankcij.

Neimenovani predstavnik ameriške vlade je novinarjem povedal, da so kitajskemu diplomatu dali jasno vedeti, da ZDA ne bodo mirno opazovale morebitnega ruskega izigravanja sankcij s pomočjo Kitajske. Kitajski so zagrozili s posledicami.

Price je poudaril, da ima Kitajska velik vpliv na Rusijo in bi za konec nesmiselnega nasilja v Ukrajini lahko storila veliko več kot številne druge države.

Sullivan in Jiechi sta govorila tudi o Severni Koreji, ki izziva s svojimi raketnimi poskusi, pa tudi o Tajvanu. "Pogovori so odsevali napetost trenutnega ozračja med državama, vendar je pomembno imeti odkrito, neposredno izmenjavo pogledov," je dejal neimenovani predstavnik ameriške vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta