(FOTO in VIDEO) Z droni in umetno inteligenco nad gozdne požare. Kako deluje sistem Proboteka?

Gregor Grosman
25.10.2023 13:32

Več požarov, kot jih bo sistem zaznal, bolj natančno bo njegovo delovanje. Cilj start-upa Probotek je zmanjšati število napačnih javljanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na dron je mogoče namestiti različne vrste kamer in senzorjev.
Gregor Grosman

Na Cipru smo si ogledali predstavitev uvedbe pilotnega sistema za zgodnje odkrivanje gozdnih požarov. Gre za tehnološko rešitev, ki so jo v sodelovanju z mobilnim operaterjem Cyta in start-up podjetjem Probotek vpeljali v okviru programa Smart & Green Village pod okriljem družbe Huawei. Sistem temelji na tehnologiji 5G, vključuje uporabo algoritmov, umetne inteligence in robotskih brezpilotnih letal. 

Podpredsednik Huaweija v Srednji in Vzhodni Evropi ter Nordijski regiji, Radoslaw Kedzia je pojasnil, da so prvo fazo tehnologije implementirali lani v Grčiji, na Cipru, državi, ki jo prav tako petijo gozdni požari, pa gre za nadgrajeno oziroma izboljšano različico inteligentnega zaznavanja požarov. Prepričan je, da lahko tehnologija reši veliko težav, s katerimi se ukvarja človeštvo, ena takšnih so klimatske spremembe. "Tehnologija ne bi smela biti nasprotnik narave ampak pomagati naravi, da se razvija," je dodal, prepričan, da smo z rešitvijo start-upa Probotek korak bližje varnejši in bolj zeleni prihodnosti.

Kritičnih prvih petnajst minut

Prvi mož družbe Probotek George Delaportas je izpostavil, da je prav prvih petnajst minut kritičnih za boj proti požarom. "Gre za pravilo zlatih 15 minut. Prej kot požar zaznamo, več časa imamo za gašenje." V Grčiji so požar zaznali v povprečju v 2,5 minute, Probotek želi na Cipru biti še hitrejši, hkrati pa si želijo čim manj napačnih javljanj. Platforma, ki so jo razvili, omogoča vsem deležnikom v boju proti požarom bolj koordinirano delovanje, dronom pa so v pomoč tudi na drevesih nameščeni senzorji.

Požar ali dim najprej zaznajo senzorji in kamere na tleh, droni služijo za potrditev, v prihodnosti tudi za hitro gašenje.
Gregor Grosman

Celotni sistem vključuje senzorje na tleh, na drevesih, tam so nameščene tudi kamere z umetno inteligenco. Probotek ima dostop tudi do določenih podatkov vremenskih satelitov na območju, ki ga nadzirajo, v analizo so vključili še vremenska poročila, ki jih redno prejemajo. Odvisno od površine, ki jo pokrivajo, uporabljajo enega ali več dronov, na strateških točkah pa so postavljene še postaje za polnjenje brezpilotnih letal, območje pa mora biti pokrito tudi s signalom 5G, torej mobilnim omrežjem pete generacije.

Ko umetna inteligenca potrdi požar, sistem sproži alarm in prek SMS sporočila, e-maila ali telefonskega klica obvesti odgovorne.
Gregor Grosman

Pohvalijo se lahko z 95,6 odstotno pozitivno detekcijo požarov. "To pomeni, da imamo še zmeraj 4 do 5 odstotkov lažnih preplahov. Takšen rezultat je del učnega procesa. Bolj kot se razvijamo in napredujemo, več požarov, kot jih bo sistem zaznal, bolj natančno bo njegovo delovanje." Njihov cilj je zmanjšati napačna javljanja in sčasoma doseči 99,9 odstotno natančnost prepoznavanja in javljanja gozdnih požarov.

Za dron ni nedostopnega terena

Kakor hitro nastane požar nekje v gozdu, ga najprej zazna nekje v bližini postavljen CO2, CO senzor ali požarni detektor, ki zazna povišanje temperature ali povečano vrednost CO2, je pojasnil Delaportas. V eni do desetih sekundah zaznavi dobijo v sistem signal, ki samodejno sproži polet drona. Ta gre neposredno na lokacijo, s katere je bila javljena težava, saj senzor na tleh pošlje svoje natančne GPS koordinate.

Ciper, dron, odkrivanje požara
Arhiv Proboteka
Radoslaw Kedzia, podpredsednik Huaweija v Srednji in Vzhodni Evropi ter Nordijski regiji: "Tehnologija reši veliko težav, s katerimi se ukvarja človeštvo, ena takšnih so klimatske spremembe."
Gregor Grosman

Ko dron prileti na lokacijo, se gimbal na kameri usmeri proti tlem, umetna inteligenca pa začne prepoznavati dim ali ogenj. Kakor hitro je požar potrjen, sistem znova samodejno obvesti odgovorne tako, da jim pošlje SMS, e-mail ali opravi VoIP klic na gasilsko postajo. Alarmno sporočilo vsebuje točno lokacijo in pošlje dodatno še spletne povezave z zemljevidom in drugimi vitalnimi informacijami. "Ko pridejo gasilci na lokcijo, je lahko dron še zmeraj v zraku in jim pomaga s pogledom iz višine, da lažje prepoznajo, v katero smer se požar širi, pa da lažje najdejo pot, po kateri se lahko prebijejo do požara."

Dron lahko preleti 7 kilometrov v šest do osmih minutah. Če gre za težko dostopni teren, bi človek z vso opremo za isto pot potreboval najmanj pol ure ali celo več časa, če upoštevamo še gost promet na cesti do cilja. Probotek navaja, da se sicer največ požarov začne ob cestah, ko nekdo iz avtomobila brezbrižno odvrže cigareto, pogosto tudi sredi gozdov, po katerih se sprehajajo ljubitelji narave.

Brez posredovanja človeka

Prvi mož družbe Probotek George Delaportas: "Ko pridejo gasilci na lokcijo, je lahko dron še zmeraj v zraku in jim pomaga s pogledom iz višine."

V prihodnosti razmišljajo tudi o uporabi dronov večjih dimenzij, ki bodo lahko nosili "krogle", katere bomo lahko odvrgli nad požarom in ga tako skušali omejiti ali pogasiti. A to je lahko uspešno samo v prvih minutah požara, ko se ta še ni razširil. "Po nekaj deset sekundah ali v začetnih minutah lahko pošljemo velikega drona, da prične z odmetavanjem kroglic in z gašenjem. Dron tako postane prvi posredovalec in v določenem primeru odpade potreba po odzivu gasilcev. Tako lahko zaščitimo njihova življenja in zmanjšamo nevarnost poškodb," je zaključil George Delaportas.

Dron pozna natančno lokacijo, ki jo mora preveriti, ali je na njej resnično zagorelo.
Gregor Grosman

Glede polnilnih postaj je njihovo število odvisno od tega, koliko dronov je v uporabi, pa tudi če želimo denimo podaljšati območje delovanja enega drona. "V tem primeru strateško namestimo postaje, da se lahko dron polni in njegovo pot načrtujemo vnaprej, tako da lahko varno prileti od prve do druge baze, se tam napolni in pot nadaljuje do tretje baze." Uporabijo lahko tudi polnilne postaje, v katerih je nameščen robot, ki zamenja baterijo drona, kakor hitro ta pristane. Brezpilotnik lahko tako nemudoma spet poleti in ni potrebno dolgotrajno polnjenje baterije. "Razvijamo popolnoma avtonomne robotske sisteme, ki ne potrebujejo človeškega posredovanja. Tudi za to, da ljudi ne pošiljamo v nevarnost."

Philippos Hadjizacharias, Namestnik ministra za raziskave, inovacije in digitalno politiko na Cipru. Huawei, Ciper, droni, zaznavanje požarov.

Namestnik ministra za raziskave, inovacije in digitalno politiko, Philippos Hadjizaharias, je o Huaweievem programu "Smart & Green Village" dejal: "Pobude, kot je ta, z uporabo inovacij in tehnologije za reševanje pomembnih izzivov, podpirajo strategijo, ki jo je razvilo naše ministrstvo za razvoj pametnih mest na Cipru, ki bodo, ko bodo rešeni, izboljšali kakovost življenja naših državljanov." Hadjizaharias je prepričan, da lahko tehnološka inovacija ponudi rešitev za kritične in dolgoročne probleme, s katerimi se srečujejo na Cipru v poletnih mesecih. "Vsako leto izgubimo več in več gozdnih površin. Droni lahko zaznajo dim in omogočijo takojšnje gašenje ter zaščito naših gozdov. S tem bomo zmanjšali grožnjo požarov, ki so v preteklosti ne samo ogrožali lastnino ljudi, ampak tudi njihovo zdravje."

Glavni komercialni direktor družbe Cyta, George Metzakis, je dodal, da je omrežje 5G bo z zagotavljanjem hitre povezave z nizko zakasnitvijo bistvenega pomena za prenos podatkov v realnem času in delovanje dronov. "Gledamo v prihodnost, razvoj 5G odpira neskončne možnosti, od revolucionarnega ukrepanja v nujnih primerih do napajanja pametnih mest, ki izboljšujejo kakovost življenja za vse državljane."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta