(FOTO) Izraelska vojska ponoči z novimi napadi na območje Gaze

A.L., STA
10.10.2023 07:04

Palestincem, ki želijo pobegniti pred napadi, je izraelska vojska svetovala, naj se odpravijo v Egipt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Washington sodeluje z Izraelom v prizadevanjih za vrnitev talcev.
Reuters

Izraelska vojska je ponoči nadaljevala zračne napade na območje Gaze in po lastnih navedbah zadela 200 tarč, povezanih z gibanjem Hamas in drugimi islamističnimi skupinami. Obenem naj bi jim uspelo ponovno nadzorovati celotno mejo z Gazo, prek katere so palestinski borci v soboto vdrli na ozemlje Izraela. 

Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da je Hamas med napadi verjetno zajel tudi ameriške talce.
Reuters

Izraelske zračne sile so sporočile, da je več deset bojnih letal ponoči napadlo območja soseske Rimal in kraja Han Junis. Pri tem naj bi uničili več tarč, vključno s centri za poveljevanje in nadzor, skladiščem orožja, ki naj bi bilo v mošeji, in domom domnevnega Hamasovega poveljnika. 

Palestincem, ki želijo pobegniti pred napadi, je izraelska vojska svetovala, naj se odpravijo v Egipt. "Vem, da je mejni prehod Rafa še vedno odprt," je na srečanju z novinarji danes dejal tiskovni predstavnik vojske Ričard Heht. "Vsakomur, ki lahko odide, bi svetoval, naj odide," je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Kot je dodal, so v pretežni meri ponovno vzpostavili nadzor nad mejo z Gazo, prek katere so Hamasovi pripadniki minuli konec tedna na več mestih vdrli na izraelsko ozemlje. Na krajih, kjer so podrli ograjo, nastavljajo mine.

Voditelji zahodnih držav so po telefonski konferenci v skupni izjavi v ponedeljek zvečer izrazili trdno in enotno podporo državi Izrael.
EPA
Palestincem, ki želijo pobegniti pred napadi, je izraelska vojska svetovala, naj se odpravijo v Egipt.
Reuters

Od ponedeljka sicer niso zabeležili novih prehodov meje. "Vemo, da od sinoči ni vstopil nihče (...) a infiltracije se še vedno lahko zgodijo," je opozoril Heht in dodal še, da so evakuacijo skupnosti, ki živijo v bližini meje, že skorajda zaključili. 

Potem ko je skrajno palestinsko gibanje Hamas v soboto napadlo Izrael, je ta v ponedeljek uvedel popolno blokado območja Gaze.
EPA

Heht je povedal še, da so v Izraelu in v okolici območja Gaze našli 1500 trupel Hamasovih pripadnikov. Še v ponedeljek je izraelska vojska sicer poročala o posamičnih spopadih s palestinskimi borci. 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da bo odziv Izraela na Hamasov napad spremenil Bližnji vzhod ter pozval opozicijo k oblikovanju vlade narodne enotnosti.
EPA

Razmere na območju se zaostrujejo po sobotnem nepričakovanem in silovitem napadu Hamasa na Izrael, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 900 ljudi, vključno z 260 udeleženci glasbenega festivala. V odgovor Izrael izvaja obsežno letalsko in topniško obstreljevanje tarč v Gazi, kjer je po navedbah palestinskih oblasti doslej umrlo najmanj 687 ljudi.

Izraelska vojska je ponoči nadaljevala zračne napade na območje Gaze in po lastnih navedbah zadela 200 tarč.
Reuters
Od ponedeljka sicer niso zabeležili novih prehodov meje.
EPA

 

Hamas je poleg tega med vpadom v Izrael zajel več kot 100 talcev in zagrozil, da bodo ubili po enega vsakič, ko bo Izrael izvedel letalski napad, ne da bi opozoril civiliste. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta