(FOTO) Kdo je Viktorija Ši, nova tiskovna predstavnica ukrajinskega zunanjega ministrstva

STA, Va
02.05.2024 14:34

Gre za prvi primer pomoči umetne inteligence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zunanji minister Dmitro Kuleba se je pohvalil, da gre za preskok, ki ga ni naredila še nobena diplomatska služba na svetu.
EPA

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je v sredo predstavilo svojo novo tiskovno predstavnico Viktorijo Ši, "digitalno osebnost", ustvarjeno s pomočjo umetne inteligence. Viktorija bo javnosti predstavljala izjave ministrstva, ki pa jih bodo še vedno pisali ljudje. Gre za prvi primer v zgodovini.

Viktorija je v celoti ustvarjena digitalno, s pomočjo umetne inteligence. Na ukrajinskem zunanjem ministrstvu so pojasnili, da izjav, ki jih bo podajala Ši, ne bo ustvarjala umetna inteligenca, ampak jih bodo še vedno pisali in preverjali resnični ljudje: "Umetna inteligenca nam pomaga ustvariti le vizualni del." 

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je ob tem dejal, da je nova tiskovna predstavnica "tehnološki preskok, ki ga ni naredila še nobena diplomatska služba na svetu". Glavni razlog za to odločitev je bil "prihranek časa in sredstev" za diplomate, je dodal.

Ime Viktorija namiguje na zmago, priimek Ši pa pomeni ukrajinsko kratico za umetno inteligenco - "štučnij intelekt". Viktorijin videz in glas sta osnovana na resnični osebi - gre za Rosalie Nombre, ukrajinsko pevko in nekdanjo udeleženko ukrajinske različice resničnostnega šova Sanjski moški.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta