(FOTO) Prvič v zgodovini so se zbudili v dan, ko je bil Slavolok zmage za 14 milijonov evrov zavit v tkanino

21.09.2021 10:47
Spomenik iz 19. stoletja v novi preobleki. Le za kratek čas ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pod spomenikom, kjer je pokopan neznan vojak iz prve svetovne vojne, gori večni ogenj.
Matej Simič

Mogočen stoji na koncu ene najznamenitejših avenij na svetu - Elizejskih poljan, kjer je čez vikend nepregledna množica turistov in premožnejših Parižanov zapravljala v svetovno znanih modnih trgovinah ali ob kavi in tradicionalnih makronih uživala v za letošnje poletje tam zelo redkih s soncem obsijanih dneh.

Slavolok zmage, pomembna turistična točka te svetovne metropole, ima od sobote novo preobleko, vredno 14 milijonov evrov. Prekrit je s 25 tisoč kvadratnimi metri srebrno-modre polipropilenske tkanine in tri tisoč metri rdeče vrvi iz istega materiala. Vso uporabljeno tkanino se da reciklirati, so snovalci projekta zapisali v sporočilu za javnost.

Slavolok zmage je prekrit s 25 tisoč kvadratnimi metri srebrno-modre polipropilenske tkanine in tri tisoč metri rdeče vrvi iz istega materiala.
Matej Simič

Spomenik bo v tkanino zavit do 3. oktobra. V tem času pa bo veljala prepoved prometa v krožišču okrog spomenika in na delu Elizejskih poljan. Trg je postal območje namenjeno le pešcem. Večni ogenj, ki pred grobom v prvi svetovni vojni padlega neznanega vojaka, pokopanega pod spomenikom, zagori vsak dan ob 18.30, še naprej gori.

Kljub mnogim očitkom Parižanov o nesmiselni potrati denarja, ki smo jih slišali od mimoidočih v okolici spomenika, javna sredstva za uresničitev projekta niso bila porabljena. S prodajo svojih del sta ga v celoti financirala avtorja.

Pod spomenikom, kjer je pokopan neznan vojak iz prve svetovne vojne, gori večni ogenj.
Matej Simič

60-letna pot od zamisli do uresničitve

Christo in Jeanne-Claude na strehi svojega stanovanja v Sohu, 2004
Christo And Jeanne-claude Foundation
Prva fotomontaža ideje o v tkanino zavitem Slavoloku zmage, 1962-63
Christo And Jeanne-claude Foundation

"Pariz je bil za Christa vedno pomembno mesto. Začutil ga je, tukaj se je našel kot umetnik," je o svojem lani maja preminulem stricu, ki je velik del življenja preživel v Združenih državah, povedal Yavachjev. "Projekt je v celoti zasnoval Christo, pri izvedbi smo do potankosti upoštevali njegove skice. Ko vidiš krhkost in lepoto tega projekta, je to zelo srečen trenutek. Zelo sem čustven," je še dejal.

Krožni promet okrog spomenika in del Elizejskih poljan sta začasno preurejena v cono za pešce.
Matej Simič
Matej Simič
Skica ideje projekta "L'Arc de Triomphe, Wrapped", 1988
Christo And Jeanne-claude Foundation

"36 let kasneje je Pariz edino mesto na svetu, ki je gostil dve Christovi umetnini. Prihodnja dva tedna bodo svetovne oči uprte v Pariz in Francijo," je na novinarski konferenci dejal Philippe Bélaval, predsednik centra za državne spomenike, v sodelovanju s katerim je bil projekt izpeljan. Opozoril je na velik pomen umetnosti in skrbi za zapuščino v času zdravstvene krize.

"To je poklon dvema pokojnima umetnikoma, kreativnosti in svobodi umetnosti, ki presega meje tradicionalnega in ustvarja žive umetnine," pa je svoje občutke ob neponovljivem dogodku strnila pariška županja Anne Hidalgo.

Ta 50 metrov visok, 45 metrov dolg in 22 metrov širok spomenik so začeli graditi v začetku 19. stoletja na željo Napoleona Bonaparteja. 30 let kasneje, leta 1836, ga je za javnost odprl nekdanji francoski kralj Louis-Philippe. Posvetil ga je padlim vojakom Francoske revolucije. Je simbol nacionalne enotnosti in spomin na tragedije, ki jih je skozi zgodovino doživljal Pariz.

Nekaj utrinkov snovanja in uresničevanja projekta:

Christo v studiu in skice projekta "L'Arc de Triomphe, Wrapped" 
Christo And Jeanne-claude Foundation
Slavolok zmage ovit v tkanino, Pariz
Christo And Jeanne-claude Foundation
Christo And Jeanne-claude Foundation
Christo And Jeanne-claude Foundation
Christo And Jeanne-claude Foundation
Christo And Jeanne-claude Foundation
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta