(FOTO) To se je zgodilo s pljuči pacienta, ki pred okužbo s koronavirusom ni imel zdravstvenih težav

A.L.
17.09.2020 13:37

Primerjava pljuč zdravega človeka in tistega, okuženega z novim koronavirusom, je očitna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Novinarji hrvaškega medija Dnevnik.hr so obiskali zagrebško bolnišnico Dubrava in tam s pomočjo rentgenske slike pokazali, kako so videti zdrava pljuča osebe srednjih let in kako pljuča taiste osebe, ko zboli za novim koronavirusom in je priključena na respirator. Pred okužbo s koronavirusom bolnik ni imel resnih zdravstvenih težav. Njegova pljuča, posneta lani, so bila popolnoma zdrava, današnja slika pa je bistveno drugačna.

Dr. Nevenka Piskač Živković, internistka pulmologinja je za Dnevnik.hr pojasnila, da pravzaprav skoraj ni nobenega dela pljuč, razen desnega zgornjega, ki ne bi bil prizadet zaradi vnetnih sprememb. Tisto, kar zdravnike v tem primeru skrbi, je to, da bolnik srednjih let pred tem ni imel hujših zdravstvenih težav oziroma je bil skoraj popolnoma zdrav. Dr. Piskač Živkovićeva je za hrvaški medij še pojasnila, da je oseba imela povišane vrednosti krvnega tlaka, a ne do te mere, da bi morala jemati zdravila.

Zdravnica je opozorila, da je težko napovedati, kako hitro se bo bolniku stanje poslabšalo, včasih se to zgodi tudi v zelo kratkem času. Tiste, ki si opomorejo od koronavirusa in jih odpustijo iz bolnišnice, zdravniki še vedno nadzirajo. Pri nekaterih se spremembe v pljučih kot posledica bolezni pojavljajo še tudi kasneje, običajno pa gre pri tem za bolnike, ki so dlje časa preživeli na respiratorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta