(FOTO) Trump z vojsko in policijo nad mirne protestnike pred Belo hišo

STA, Gr.G.
02.06.2020 08:36

"Če bo mesto ali država zavrnila potrebne ukrepe za obrambo življenj in lastnine, bom namestil vojsko in jim hitro rešil problem," je zagrozil Trump.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek pred Belo hišo napovedal mobilizacijo vseh razpoložljivih virov za zaustavitev ropanja in konec nemirov, ki že teden dni divjajo po ZDA. Nad mirne protestnike pred Belo hišo je poslal vojsko in policijo, nato se je odpravil do cerkve Sv. Janeza, ki je bila dan prej med protesti poškodovana.

Reuters
Reuters
Reuters
EPA

Trump guvernerjem očital, da so šibki

Omenjeni zakon je nazadnje leta 1992 obudil predsednik George Bush starejši zaradi rasnih nemirov v Los Angelesu, vendar na prošnjo guvernerja Peta Wilsona. Ameriški guvernerji za posredovanje v nemirih običajno uporabljajo nacionalno gardo, kar je v bistvu vojska posamezne zvezne države. Ta lahko ob mobilizaciji opravlja tudi policijske naloge, kar ameriška vojska ne sme, razen v primeru obuditve zakona iz začetka 19. stoletja, kar Trump sedaj namerava storiti.

Reuters

Biden v prednosti

Trumpa je razjezila tudi anketa časopisa televizije ABC in časopisa Washington Post, ki ugotavlja, da ima njegov nasprotnik na letošnjih volitvah demokrat Joe Biden doslej največjo prednost desetih odstotkov (53 proti 43 odstotkov za Bidna). Biden je v primeru zmage že obljubil ustanovitev posebne delovne skupine oziroma odbora, ki bo skrbel za potrebne reforme in obrambo temnopoltih Američanov pred policijskim nasiljem.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta