(FOTO) Tudi po koncu prvega kroga pogovorov nove eksplozije, zadeli so stanovanjske bloke, umrli civilisti

Va, M.R, A.L., STA
28.02.2022 06:13

Ob meji z Belorusijo so potekala mirovna pogajanja med Ukrajino in Rusijo. Ukrajina je zahtevala takojšnjo prekinitev ognja in umik ruskih vojakov z ukrajinskega ozemlja. Moskva je obtožila Bruselj sovražnih dejanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Pogovori med delegacijami Ukrajine in Rusije, ki so v Belorusiji potekali danes, so se končali. Ukrajinski in ruski pogajalci se bodo vrnili na posvetovanja v prestolnici svojih držav in pripravili načrte za nove pogovore, sta danes sporočili obe strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Delegaciji se vračata v svoji prestolnici na posvetovanja in sta se pogovarjali o možnosti, da bi se kmalu sestali na drugem krogu pogajanj," je dejal ukrajinski pogajalec Mihail Podoljak.

"Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogajanja," je dejal tudi vodja ruske delegacije Vladimir Medinski.

Ukrajinska delegacija, ki je prišla na pogovore z rusko stranjo v kraj Grdno v Belorusiji.
EPA
EPA

Še pred začetkom pogovorov je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozval ruske vojake naj odložijo orožje, Evropsko unijo pa, naj Ukrajini nemudoma zagotovi članstvo.

Palača v Grdnem, kjer potekajo mirovni pogovori.
EPA

Razlog za zamudo - sprva so bila pogajanja napovedana že za nedeljo zvečer - naj bi bile po poročanju ruske tiskovne agencije Tass logistične težave ukrajinske delegacije. "Prizorišče za pogovore med Rusijo in Ukrajino v Belorusiji je pripravljeno in čakamo na delegaciji," je zjutraj sporočilo belorusko zunanje ministrstvo. Na družbenih omrežjih so objavili fotografijo dvorane za pogajanja z dolgo mizo z desetimi stoli na vsaki strani in zastavami treh držav v ozadju. 

Ukrajina se je strinjala, da bo začela mirovna pogajanja z Rusijo, ruski predsednik Vladimir Putin pa je opozoril na možnost jedrske eskalacije z Zahodom. "Ne verjamem v rezultat tega srečanja, a poskusimo," je dejal ukrajinski predsednik. Pogovori bodo potekali brez predpogojev, navaja Ukrajina, ki je zagotovila, da ne namerava kapitulirati.

Na severu Kijeva je ruska vojska ponoči skušala zgraditi pontonski most za prečkanje reke Irpin, je na Facebooku sporočil generalštab ukrajinske vojske. Med drugim je ruska vojska neuspešno skušala zavzeti mesto Irpin tik pred Kijevom, so sporočili.

Protest v Zagrebu proti ruski ofenzivi v Ukrajini (foto: Petra Greiner)
Petra Greiner

Matej Tonin: Slovenija pošilja Ukrajini puške, čelade in strelivo, o količinah ni želel govoriti

Srditi spopadi v Harkovu

V drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov je danes ponovno prišlo do silovitih spopadov. Umrlo naj bi 11 oseb, več sto pa je ranjenih. Rusija zavrača odgovornost za žrtve in trdi, da so ukrajinski nacionalisti sami obstreljevali mesta, ki so jih obkrožale ruske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogled znotraj uničenega ruskega oklepnika Tigr-M v Harkovu.
Reuters

Kot je sporočil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Heraščenko, je bilo danes v ruskem obstreljevanju Harkova ubitih najmanj 11 civilistov. Regijski guverner Oleg Sinegubov pa je na Telegramu zapisal, da ruski vojaki med drugim bombardirajo tudi stanovanjska območja in da zaradi nenehnega bombardiranja ne morejo poslati reševalnih služb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EPA

Tudi Heraščenko je ruske sile obtožil bombardiranja civilnih objektov in objavil videoposnetek, ki prikazuje več raketnih napadov na stanovanjsko območje v mestu. "To grozoto bi moral videti ves svet," je dejal.

EPA

Na drugi strani pa Rusija trdi, da so ukrajinski nacionalisti sami obstreljevali mesta, ki so jih obkrožale ruske enote. Odgovornosti za civilne žrtve v mestu ne prevzemajo, še poročata AFP in dpa.

O eksplozijah v Harkovu in prestolnici Kijev poročajo tudi po koncu današnjega prvega kroga pogovorov o konfliktu med rusko in ukrajinsko stranjo.

V Kijevu naj bi po navedbah dpa odjeknili najmanj dve večji eksploziji. V mestu Harkov na severovzhodu Ukrajine so po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Unian in drugih medijev odjeknile najmanj tri eksplozije. Tudi v drugih regionalnih središčih so se slišali alarmi zaradi nevarnosti zračnih napadov.

Župan Harkova Ihor Terehov je za nemški Der Spiegel v telefonskem pogovoru dejal, da so zadeli stanovanjske bloke in da so umrli civilisti. "To je uničujoča vojna proti civilnemu prebivalstvu," je dodal.

Moskva: Evropska unija sovražna do Rusije

Kremelj je Evropsko unijo obtožil sovražnih dejanj proti Rusiji. Putinov predstavnik Dimitrij Peskov je dejal, da je dobava orožja Ukrajini nevarna in destabilizirajoča. Peskov pravi, da so sankcije hude, a da ima Rusija dovolj "potenciala", da jih premosti. Putin se bo o gospodarskih vprašanjih danes pogovarjal s ključnimi ministri, vključno s finančnim in tudi guvernerjem centralne banke.

V nedeljo zvečer se je v Kijevu znova sprožil zračni alarm. Ponekod v mestu je prišlo do izmenjave strelov, je sporočil Kličko. V milijonskem mestu od 17. ure do 7. ure zjutraj po krajevnem času velja policijska ura. Župan je prebivalce pozval, naj se v mesto odpravijo le ob dovoljenem času, če je to nujno potrebno, na primer v trgovino ali lekarno. Prosil jih je še, naj pomagajo starejšim in samskim. Sirene se oglašajo tudi v ponedeljek zjutraj, peti dan ruske invazije.  

(POROČILO Z UKRAJINSKO-ROMUNSKE MEJE) Fantje nazaj v vojsko, družine naprej v begunstvo

Ponoči se je pojavil videoposnetek požara v stanovanjski stavbi v Černihovu na severu države. Stavbo naj bi bila zadela ruska raketa. V ruske roke pa je v nedeljo padlo pristaniško mesto Berdjansk, ki leži na jugovzhodu Ukrajine, je na Facebooku objavil vršilec dolžnosti župana Oleksandr Svidlo. Ruski vojaki so jih obvestili, je dodal, da so vse upravne stavbe pod njihovim nadzorom. V Berdjansku, kjer živi okoli 100.000 ljudi, je tudi pomorsko vojaško oporišče. O eksplozijah so ponoči poročali tudi v bližini številnih drugih ukrajinskih mest.

Ruske čete so napredovale iz južnega ukrajinskega mesta Herson proti Mikolajvu. Generalštab ukrajinske vojske je zjutraj sporočil, da je Rusija upočasnila ofenzivo.

Kontrolna točka v Kijevu.
EPA
Ukrajinski vojaki v bližini Kijeva v trenutkih odmora..
EPA

Ukrajinsko notranje ministrstvo je od začetka napada na Ukrajino poročalo o 352 smrtnih žrtvah med civilisti, med njimi je 14 otrok. Po podatkih ministrstva je bilo v nedeljo zvečer ranjenih še 1684 ljudi, med njimi je 116 otrok.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska stran od začetka invazije izgubila več kot 5300 vojakov, 191 tankov, 29 helikopterjev, 816 oklepnikov. Rusija je priznala, da so med boji v Ukrajini bile smrtne žrtve med ruskimi vojaki, a številke ni navedla.

Ukrajinci na železniški postaji v Varšavi na Poljskem.
EPA

Nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na ukrajinsko agencijo Unian, pa poroča o namigih, da bi se lahko Belorusija že danes uradno vpletla v vojno v Ukrajini. Del ruskih sil je v Ukrajino vdrl prav iz Belorusije.

Poslovalnice Sberbank v Sloveniji začasno zaprte, stranka SDS ima pri ruski banki odprta dva od treh računov

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji: V Ukrajini se izvaja genocid nad Ukrajinci

Rusija za 36 držav zaprla svoj zračni prostor

Rusija je medtem za 36 držav zaprla svoj zračni prostor, je sporočila ruska agencija za letalski promet Rosaviacija. S tem se je odzvala na odločitev teh držav, da zaradi ruske invazije v Ukrajino za ruska letala zaprejo svoj zračni prostor. Med njimi je tudi Slovenija.

Na seznamu je 27 članic EU, ki so se v nedeljo odločile, da zaprejo zračni prostor za ruska letala. Več jih je to storilo že prej, tudi Slovenija, ki je zračni prostor za ruska letala zaprla v soboto. Med državami, za katere je Rusija zaprla svoj zračni prostor, so med drugim še Kanada, Albanija in Norveška. Izjemo od prepovedi lahko odobri zgolj rusko zunanje ministrstvo.

Povračilne ukrepe na odločitev EU za zaprtje zračnega prostora je že pred tem napovedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Seveda bo prišlo do odgovora, ki bo temeljil na načelu recipročnosti, naši interesi pa bodo v ospredju," je povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Kremelj izjavo britanske zunanje ministrice in drugih okrivil za jedrski alarm

Ruski predsednik Vladimir Putin je po "popolnoma nesprejemljivih" pripombah britanske zunanje ministrice Liz Truss in drugih ukazal tudi, naj se ruski jedrski odvračalni sistem postavi v stanje visoke pripravljenosti, je danes komentiral Kremelj. Ni sicer natančno jasno, katere izjave Trussove imajo v mislih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je v nedeljo ruskim silam za odvračanje, ki vključujejo tudi enote z jedrskim orožjem, ukazal, da preidejo v stanje visoke pripravljenosti. Pojasnil je, da je to storil v odziv na "agresivne izjave" članic obrambne zveze Nato.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes za zaostrovanje razmer med invazijo Moskve na Ukrajino med drugim obtožil Trussovo. Dejal je, da so različni predstavniki na različnih ravneh podali izjave o možnih spopadih ali celo trkih in spopadih med Natom in Rusijo. "Menimo, da so takšne izjave popolnoma nesprejemljive. Avtorjev teh izjav ne bi imenoval poimensko, čeprav je bila to britanska zunanja ministrica," je na današnji novinarski konferenci dejal Peskov.

Ni natančno jasno, na katere pripombe Trussove se je Kremelj skliceval.

EPA

Trussova je v nedeljo opozorila, da bi lahko prišlo do "konflikta" med Rusijo in Natom, če Putin ne bo ustavljen v Ukrajini. "Če Putina ne bomo ustavili v Ukrajini, bodo ogrožene druge države: Baltik, Poljska, Moldavija, kar se lahko konča s konfliktom z Natom. Tja ne želimo iti," je v nedeljo dejala Tussova v pogovoru za Sky News. Dodala je, da gre v tem dolgotrajnem sporu za svobodo in demokracijo v Evropi.

Ministrica pa je v nedeljo za BBC povedala še, da podpira ljudi iz Združenega kraljestva, ki bi se morda odločili oditi v Ukrajino, da bi ji pomagali v boju proti Rusiji. Dodala je, da se morajo ljudje sami odločati in da se Ukrajinci borijo za "svobodo in demokracijo", ne le za svojo državo, ampak tudi za "celotno Evropo".

V Veliki Britaniji je bila izjava Peskova danes deležna kritik, češ da gre za odvračanje pozornosti od ruskih dejanj v Ukrajini. Tudi na britanskem zunanjem ministrstvu so prepričani, da ni ministrica z ničimer spodbudila tovrstnega stopnjevanja, poroča britanski BBC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta