V ponedeljek izredno zasedanje Generalne skupščine o ruskem napadu na Ukrajino

STA, Gr.G.
27.02.2022 22:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Varnostni svet ZN je danes v skladu s pričakovanji potrdil sklic izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN o ruskem napadu na Ukrajino. Zasedanje bo v ponedeljek, ko bo na zahtevo Francije potekala tudi seja Varnostnega sveta ZN o humanitarnem položaju v Ukrajini. Današnje glasovanje o izrednem zasedanju 193-članske Generalne skupščine ZN, ki bo predvidoma sprejela kritično resolucijo do Rusije, je minilo brez težav.

Izid je bil enak kot v petek pri predlogu resolucije, s katero so obsodili ruski napad na Ukrajino. Rusija je bila proti, Indija, Kitajska in Združeni arabski emirati pa so se vzdržali. Ostale države članice so resolucijo podprle. Rusija v primeru proceduralnega glasovanja o preselitvi razprave o vojni v Generalno skupščino, ker Varnostni svet ni sposoben ukrepanja, ni imela pravice do veta.

Reuters

Po glasovanju o potrditvi izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN je večina članic Varnostnega sveta znova ostro kritizirala ruski napad na Ukrajino in izrazila podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine. Skoraj vsi so tudi obsodili ruski veto na petkov predlog resolucije. Kitajski predstavnik pa je obe strani vnovič pozval k maksimalni zadržanosti. Kitajska pozdravlja vsa diplomatska prizadevanja, napoved pogajanj med Rusijo in Ukrajino ter dialog med EU in Rusijo o evropskih varnostnih vprašanjih za vzpostavitev uravnoteženega evropskega varnostnega mehanizma, je dejal.

Rus Vasilij Nebenzija je pojasnil, da je Rusija glasovala proti predlogu za izredno zasedanje Generalne skupščine. Obsodil je kolege, ker menda niso predlagali nič konstruktivnega in ker obsojajo ruski veto. Ruske napade na civiliste je označil za lažne novice in dodal, da nikogar ne skrbi usoda prebivalcev Donecka in Luganska.

Ukrajinec Serij Kislica se je zahvalil vsem, ki so podprli resolucijo, izrazil veselje, da Rusija čez 48 ur ne bo več predsedovala Varnostnemu svetu in zavrnil ruske trditve, da so napadi na civiliste lažne novice. Rusko vodstvo je označil za krvavo in noro, izrazil zaskrbljenost, da ruski predsednik Vladimir Putin grozi z jedrskim orožjem in opisal kaj vse napadajo Rusi. Ruska agresija naj bi doslej zahtevala najmanj 16 življenj otrok.

Francija je v nedeljo za ponedeljek sklicala izredno zasedanje Varnostnega sveta o humanitarnem položaju v Ukrajini in pripravila predlog resolucije, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Ukrajini. Urad predsednika Francije Emmanuela Macrona je sporočil, da bo predlog zahteval neoviran dostop humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija bo najverjetneje vložila veto tudi na to resolucijo, kot je storila v petek na predlog resolucije, ki obsoja ruski napad na Ukrajino in priznanje neodvisnih republik Doneck in Lugansk. Kitajska, Indija in Združeni arabski emirati so se vzdržali.

Ukrajinska veleposlanica v ZDA Oksana Markarova pa je danes zagotovila, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zagotovo ne bo del delegacije, ki se bo pogajala z Rusi. Za CNN je izjavila, da je Zelenski ostal doma, da brani domovino. Ukrajina se bo pogajala, vendar se ne bo vdala, je zagotovila, Putina pa pozvala, naj ustavi vojno. Markarova ne ve, ali je Rusija iskrena s pobudo za pogajanja. Ob tem je spomnila, da je Putin dvignil pripravljenost sil za jedrsko odvračanje, kar je po njenih besedah nov primer terorističnega obnašanja Rusije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta