(FOTO) Ukrajinska vojska iz rok ruskih sil iztrgala že 6000 kvadratnih kilometrov, v Rusiji zahteva za Putinov odstop

STA, M.R., A.L.
13.09.2022 08:15

Ukrajinske sile so ta mesec v okviru protiofenzive ponovno prevzele nadzor nad 6000 kvadratnimi kilometri ozemlja, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Rusija se je odzvala s silovitimi napadi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojak je uničil ruski oglas 
Reuters

"Od začetka septembra so naši vojaki osvobodili že 6000 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja na vzhodu in jugu," je v svojem dnevnem nagovoru dejal Zelenski in dodal, da ukrajinska vojska nadaljuje z napredovanjem.

V nedeljo so iz Kijeva sporočili, da je od začetka protiofenzive ukrajinska vojska ponovno zavzela 3000 kvadratnih kilometrov ozemlja, medtem ko je v ponedeljek ukrajinski predsednik izjavil, da jim je v zadnjih 24 urah uspelo osvoboditi več kot 20 krajev v regijah Harkov in Doneck.

Ruski top, ki so ga zasegli ukrajinski vojaki.
Reuters

Med osvobojenimi kraji je med drugim strateško pomembno mesto Izjum, domnevno eno največjih logističnih središč ruske vojske. Ukrajinska vojska je po navedbah ukrajinskih oblasti znatne uspehe dosegla tudi v južni regiji Herson, kjer je zasedla okoli 500 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki je bilo prej pod ruskim nadzorom.

Ukrajinska zastava na zgradbi mestnega sveta v Balakliji
REUTERS

Ruska stran je priznala umik oziroma "prerazporeditev sil" v vzhodnem delu regije Harkov zaradi napredovanja ukrajinske vojske. Iz Kremlja je nato v ponedeljek prišlo svarilo, da bodo ruske sile nadaljevale z operacijami v Ukrajini, dokler ne bodo doseženi prvotno zastavljeni cilji.

Ukrajinska policija v osvobojeni vasi Udi.
Reuters

Blinken: Priča smo pomembnemu napredku

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken pa je v ponedeljek ocenil, da je ukrajinska vojska dosegla pomemben napredek, vendar pa da je prezgodaj napovedovati končni izid vojne.

"Očitno smo priča pomembnemu napredku Ukrajincev, zlasti na severovzhodu, kar je rezultat podpore, ki smo jo zagotovili, predvsem pa je rezultat izjemnega poguma in odpornosti ukrajinskih oboroženih sil in ukrajinskega ljudstva," je dejal Blinken, ki je minuli teden nenapovedano obiskal Kijev.

Ruska vojska silovito udarila nazaj

A ruska vojska je danes z letali, raketami in topništvom izvedla "silovite napade" vzdolž fronte črte, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Na napredovanje ukrajinske vojske v harkovški regiji so se medtem v Kremlju odzvali z obtožbami o domnevnih zločinih ukrajinskih oblasti nad tamkajšnjimi civilisti.

Požar v poslopju mestu Harkov
EPA

Do največjih premikov frontne črte prihaja ravno na severovzhodu države, kjer so bile ruske sile v harkovški regiji prisiljene v umik, ki ga je tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi, Igor Konašenkov, sicer označil za prerazporeditev.

Po njegovih besedah se je ruska vojska danes odzvala s silovitimi napadi na več bojiščih, pri čemer je izpostavil napade na ukrajinske položaje v okolici Slovjanska in Konstantinovke v regiji Doneck.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes ob napredovanju ukrajinskih sil izrazil zaskrbljenost nad "nezaslišanim" ravnanjem s civilisti. Kot je dejal Peskov, na ozemljih v harkovški regiji, ki jih je osvojila ukrajinska vojska, med drugim prihaja do mučenj civilistov.

Na vprašanja novinarjev o tem, ali Rusija načrtuje splošno ali delno mobilizacijo, je odgovoril, da takšen ukrep trenutno ni na dnevnem redu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta