(FOTO) V Amsterdamu izbruhnili spopadi med policisti in propalestinskimi protestniki

STA, A.L.
08.05.2024 20:00

Policija je danes začela odstranjevati barikade, ki so jih postavili propalestinski protestniki na univerzi v Amsterdamu. Kmalu za tem so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, slednji pa so več ljudi aretirali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Policija je ob tem opozorila, da ne protestirajo le študenti, temveč tudi tisti, ki namerno iščejo konflikt s policijo.

Reuters

"Policija začenja odstranjevati barikade. Operacijo je odobril župan," je amsterdamska policija zapisala na omrežju X. Študenti sicer na univerzi protestirajo od ponedeljka, ko so na kampusu postavili t.i. tabor solidarnosti z Gazo in zahtevali, da univerza zaradi vojaške ofenzive v tej palestinski enklavi prekine stike z Izraelom.

Reuters
Reuters

Nasilje je na kratko izbruhnilo že v ponedeljek zvečer, ko je majhna skupina protiprotestnikov z baklami vdrla na glavni protest. Demonstranti so blokirali nekaj cest do univerze, nekateri med njimi pa so s kamenjem obmetavali policiste, medtem ko so skušali razbiti proteste.

Reuters

Spopadi med policisti in protestniki so izbruhnili tudi danes, ko je policija začela odstranjevati barikade. Po poročanju lokalnih medijev je policija aretirala več demonstrantov. Skupno je bilo od začetka protesta aretiranih že približno 140 ljudi. O potekajočih protestih pa bo predvidoma v petek razpravljal mestni svet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EPA

Študentski protesti zaradi vojne v Gazi in povezav univerz z Izraelom so se v zadnjih dneh začeli širiti po Evropi, vendar v manjšem obsegu kot v ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta