(FOTO) V Avstriji zapadlo toliko snega, kot ga običajno beležijo v celem januarju, sneg pobelil tudi Dalmacijo

A.L.
09.01.2019 09:43

Avstrija, Madžarska, Hrvaška, Grčija, Italija so le nekatere izmed držav, ki jih je pobelil sneg.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Avstriji in Nemčiji se že več dni soočajo s hudim sneženjem, ki je terjalo že deset smrtnih žrtev, več tisoč ljudi je odrezanih od sveta. V sosednji Avstriji so v nenehnem boju z naravo vse tamkajšnje gasilske, vojaške in komunalne službe. Samo včeraj je v posameznih delih Avstrije zapadlo toliko snega, kot ga običajno zapade v celem januarju.

EPA
EPA

​Najmanj 13 smrtnih žrtev, med njimi tudi Slovenec

Sicer pa je v minulem tednu zaradi snežnih razmer umrlo najmanj 13 ljudi. Med njimi tudi 29-letna Švedinja in trije Finci, ki jih je na Norveškem zasul snežni plaz. Njihova trupla so zaradi težkih vremenskih razmer iskali več dni. Med smrtnimi žrtvami je tudi 35-letni Slovenec, ki se je v avstrijskem smučarskem središču Zauchensee v nedeljo smrtno ponesrečil pri padcu med smučanjem po delu proge, namenjenem smučanju po celcu, ter obtičal v več kot meter globokem snegu. Reševalci so ga izkopali iz snega, a jim ga ni uspelo oživiti. 

Lani podobne razmere, a dva meseca pozneje

"Z ekstremno nizkimi temperaturami, vetrom in snežnimi meteži se te dni ne sooča le Slovenija, temveč celotna Evropa. Snežni oklep, ki je zajel staro celino, je terjal že več deset smrtnih žrtev, zaprte so številne šole, ustavljen je cestni, železniški in letalski promet. Mnogi so ostali brez elektrike. Po napovedih meteorologov naj bi hud mraz pri nas počasi začel popuščati, kar pa ne velja za številne evropske države," smo v Večeru poročali 2. marca lani.
Takrat je bilo najhuje v Združenem kraljestvu in na Irskem, kjer so izdali alarm najvišje stopnje, ki predstavlja tudi ogroženost življenj. Spomnimo, da so v tistem obdobju Številni  noč preživeli v zastojih na cestah, železniški in letalski promet sta obstala.
Sneg je marca lani težave povzročal tudi v Franciji in Španiji, na Škotskem pa so se soočali z najhujšimi vremenskimi razmerami po letu 1991. Deželo je prekrila 90 centimetrov debela snežna odeja, temperature pa so se spustile pod -10 stopinj Celzija.

Pri nas v prihodnjih dneh večje pošiljke snega ni pričakovati

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastane lahko kakšna kratkotrajna snežna ploha. Po nižinah v notranjosti se bo del dneva zadrževala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6, na Primorskem do 8 stopinj Celzija, sporočajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta