(FOTO) V vojaški bazi Ramstein sestanek o pomoči Ukrajini, za rusko stran je to prilivanje olja na ogenj

Va, STA, Reuters, A.L.
26.04.2022 10:46

V Kijevu spet policijska ura. Tožilstvo v Harkivu pa preiskuje navedbe o koncentracijskem taborišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski minister Oleksii Reznikov na zasedanju obrambnih ministrov v ameriški vojaški bazi v Ramsteinu v Nemčiji.
EPA

Regionalno tožilstvo v Harkivu je začelo preiskavo spričo trditev, da so ruske sile v Vovčansku na severu te ukrajinske regije na območju neke tovarne postavile "koncentracijsko taborišče" ter tam civiliste mučile psihično in fizično.

V Kijevu, od koder naj bi se bila ruska vojska sicer umaknila, medtem do petka spet policijska ura med 22. in 5. uro, da zaradi "provokacij ruske strani" zaščitijo civilno prebivalstvo, je sporočil načelnik regionalne vojaške uprave Oleksandr Pavliuk.

Nadaljuje se ruska ofenziva na vzhodu Ukrajine. V ruske roke naj bi po navedbah britanskih obveščevalcev padlo mesto Kremina z 18.000 prebivalci, ki leži v pokrajini Lugansk.

Po britanskih navedbah, ki jih povzema BBC, naj bi srditi boji potekali tudi južno od mesta Izjum, saj ruske sile skušajo s severa in vzhoda napredovati proti mestoma Slovjansk in Kramatorsk. Dodajajo, da se ukrajinske sile pripravljajo tudi na obrambo Zaporožja pred morebitnim ruskim napadom z juga. Od tam danes lokalne oblasti poročajo o ruskih raketnih napadih.

Mariupol 
EPA

Nemčija bo v Ukrajino poslala geparde

Nemčija bo neposredno v Ukrajino poslala oklepnike s protiletalskim orožjem tipa gepard, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podjetje Krauss-Maffei Wegmann naj bi dobilo dovoljenje za napotitev oklepnikov v Ukrajino. Sestavili jih bodo iz delov in tankov, ki so v lasti nemške vojske, pri čemer so možne tudi modifikacije.

Po poročanju dpa ima podjetje na voljo več deset tankov, podrobnosti pa naj bi sporočili kasneje danes, ker Nemčija v ameriškem oporišču Ramstein gosti pogovore o dolgoročnih varnostnih potrebah Ukrajine, ki se brani pred rusko ofenzivo.

Na srečanju so obrambni ministri in visoki generali več kot 20 držav, na njem naj bi po navedbah ZDA preučili, kako lahko partnerice Ukrajine prispevajo k okrepitvi vojaške moči države po koncu vojne.

Obrambna ministra ZDA in Ukrajine, Lloyd Austin in  Oleksij Reznikov, med zasedanjem v ameriški vojaški bazi Ramstein v Nemčiji.
Reuters

Kuleba: Rusija izgublja zadnje upe, da bi preplašila svet

Ruske izjave o možnosti izbruha tretje svetovne vojne kažejo, da se Rusija zaveda, da v Ukrajini izgublja, je tvitnil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba v odziv na izjave ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je v ponedeljek ocenil, da bi lahko nadaljevanje vojne v Ukrajini vodilo tudi do uporabe jedrskega orožja.

"Rusija izgublja zadnje upe, da bi preplašila svet in preprečila podporo Ukrajini. Zato grozi z nevarnostjo tretje svetovne vojne, kar pomeni samo, da se zaveda, da v Ukrajini izgublja," je na twitterju zapisal Kuleba. Svet je pozval, naj še dodatno okrepi podporo Ukrajini za "zavarovanje varnosti Evrope in sveta".

Lavrov je v ponedeljkovem intervjuju na ruski državni televiziji opozoril, naj svet ne podcenjuje nevarnosti jedrskega spopada. Obtožil je zvezo Nato pod vodstvom ZDA, da z dobavo orožja Kijevu "priliva olje na ogenj". Zagotovil je, da si Rusija za vsako ceno prizadeva preprečiti jedrsko vojno, vendar pa bo orožje, ki ga dobavljajo zahodne države, obravnavala kot legitimno vojaško tarčo.

Kritiziral je tudi pristop Kijeva k pogovorom in dodal, da ima dobra volja svoje meje, vendar mora biti vzajemna. Z ukrajinsko oblastjo se po njegovih besedah še pogajajo, a je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega obtožil, da k pogajanjem ni pristopil iskreno.

Lavrov in Kuleba sta se oglasila tik pred začetkom obiska generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa v Moskvi. Guterres bo v četrtek obiskal tudi Ukrajino in se na delovnem sestanku sestal s Kulebo in Zelenskim.

Eksploziji v Pridnestrju okrepili strahove pred ruskim posredovanjem

V jutranjih urah sta na območju Pridnestrja odjeknili eksploziji in uničili radijska oddajnika, je sporočilo notranje ministrstvo te separatistične moldavske regije. To že krepi strahove pred ruskim posredovanjem. Moldavska predsednica Maia Sandu je sklicala sejo sveta za nacionalno varnost.

Notranje ministrstvo samooklicane Pridnestrske republike je navedlo, da sta dve eksploziji ob 6.40 in 7.05 po lokalnem času onemogočili oddajanje dveh "močnih" anten, ki sta oddajali ruski radio, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ministrstvo je objavilo fotografije uničenih anten na tleh in dodalo, da v incidentu ni bilo žrtev.

Pridnestrje je od začetka vojne v Ukrajini znova v središču pozornosti svetovne javnosti, saj gre za še eno samooklicano republiko na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki uživa podporo Rusije. Rusija ima na območju Pridnestrske republike tudi vojaško bazo, zaradi česar so iz ukrajinskega generalštaba v preteklih tednih že javno ugibali o možnostih, da bodo ruske sile "izvedle provokacije" znotraj te separatistične regije in upravičile posredovanje tudi v tej regiji ter povezali sile, ki delujejo na jugu Ukrajine.

Do eksplozij na radijskih oddajnikih je prišlo le dan po napadu na varnostno ministrstvo v Tiraspolu, ki je po vsem sodeč bilo tarča napada z minometom.

Govorec Kremlja Dmitrij Peskov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass izrazil zaskrbljenost zaradi dogajanja v Pridnestrju, a dodal, da ni načrtov za stik med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in moldavsko predsednico Maio Sandu.

Pridnestrska republika je neodvisnost razglasila leta 1990, čemur je sledila skoraj dve leti trajajoča vojna z moldavskimi silami. V tej vojni so separatisti s pomočjo Rusije zmagali in razglasili samoupravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta