Francija prepovedala identitarce. Kako pa je s tem gibanjem pri nas?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
10.03.2021 05:00
Skrajno desno gibanje, ki je nastalo v Franciji kot odmev na teroristične grožnje in priseljevanje, se je hitro razmahnilo po vsej stari celini, pot je našlo tudi v Slovenijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shod gibanja Identiteta generacije v Nemčiji.
Profimedia
Protesti proti francoski odločitvi o prepovedi gibanja
EPA

Francoska vlada je prepovedala skrajno desno skupino Generacija identitete. Skupina je postala zloglasna, ko je nedavno v Pirenejih skušala nadzirati mejo s Španijo ter zavračati migrante.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na twitterju te dni objavil odlok, s katerim so skupino razpustili. Minister Darmanin je še zapisal, da skupina spodbuja diskriminacijo, sovraštvo in nasilje. V odloku so zapisali, da so pri odločitvi upoštevali strukturo in vojaško organiziranost skupine, zaradi česar ima lastnosti zasebne milice. Postopek za razpustitev Generacije identitete je vlada sprožila v sredini februarja, ko so dali skupini na voljo deset dni časa za odgovor. Francoski notranji minister je že konec januarja napovedal, da si bo prizadeval za prepoved delovanja te skrajno desne skupine, ker da spodkopava republiko. Kaplja čez rob je bila akcija identitarcev sredi januarja v Pirenejih, ko so "nadzirali" mejo med Francijo in Španijo in v "obrambi Evrope" iskali nezakonite migrante.

Najeli helikopterje in ladjo

Podobne akcije, ki jih je pri nas na nek način posnemala Štajerska varda Andreja Šiška, je organizacija s sedežem v Lyonu, podružnice pa ima v več drugih mestih po Franciji, izvajala tudi v Alpah. Na cestnih mejnih prehodih so postavljali zapore, ponekod pa je prihajalo celo do nasilja med njimi in migranti, pa tudi zagovorniki človekovih pravic. Vodja skupine in še dva podpornika so bili avgusta 2019 obsojeni na šest mesecev zapora, ker so v francoskih Alpah dobro leto prej vzpostavili cestno blokado in celo najeli dva helikopterja, da so iskali migrante. To je vzpodbudilo okoli sto njihovih nasprotnikov, zagovornikov migrantov, da so čez mejo v Francijo pospremili okoli 30 migrantov, kar je vodilo v spopade s policijo.

Prizivno sodišče je sicer decembra lani obsodbo trojice razveljavilo. Junija 2017 so celo najeli ladjo, s katero so želeli prestreči čolne beguncev, ki so se iz Libije prebijali v Italijo. Po poročanju britanskega Guardiana so za akcijo, ki so jo poimenovali Braniti Evropo, v treh tednih zbrali okoli 60 tisoč evrov. Kasneje se jim je ladja v Sredozemlju pokvarila in so jim morali pomagati humanitarci z nemške ladje. Ti pa so bili tam, ironično, da bi z morja reševali migrante in begunce.

Protesti proti francoski odločitvi o prepovedi gibanja
EPA

Razmah po celini

Nezakonite migracije v Franciji sicer povzročajo veliko zaskrbljenost, tudi zaradi terorističnih napadov. Nekatere so izvedli migranti. Zato francoska vlada že nekaj časa napoveduje tudi zaostritev azilne politike in politike priseljevanja migrantov iz Afrike, z Bližnjega vzhoda in iz Azije. Generacija identitete je nastala prav v Franciji že leta 2002 kot Bloc Identitaire. Politično zatočišče si je našla v Nacionalni fronti, skrajno desni in evroskeptični stranki, prav v času, ko se je v njej dogajala menjava generacij. Gibanje je nato v naslednjem dobrem desetletju doživelo razmah po vsej Evropi, sploh pa leta 2015 in 2016 ob velikem valu beguncev iz arabskih, afriških in azijskih držav.

Generacija identitete naj bi operirala že v trinajstih evropskih državah od Irske do Romunije in Srbije, tudi v Sloveniji. Povezujejo jih skupne zahteve in ideje o tako imenovanem etnopluralizmu. Ta poziva k domnevno ponovni vzpostavitvi etnično oziroma rasno čistih evropskih držav. Zunanji opazovalci trdijo, da je gibanje tesno politično in tudi kadrovsko povezano z desničarskimi strankami v svojih državah, denimo v Avstriji s svobodnjaki, na Madžarskem z vladajočim Fideszom. Ideološko in finančno naj bi bilo prav tako povezano z ameriškim gibanjem Alt-Right, ki je na oblast pomagalo pripeljati tudi prejšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. V Nemčiji so povezani s skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo. Prav minuli teden je nemški urad za zaščito ustavnosti nad to največjo nemško opozicijsko stranko predlagal "državni nadzor". Sumijo jo širjenja skrajno desnih stališč, upravno sodišče pa je odločitev zadržalo.

Shod gibanja Identiteta generacije v Berlinu leta 2017
Profimedia

Tudi pri nas

Indentitarci so tudi že pri nas. Pred dvema letoma so se slovenski policiji ponudili, da ji pomagajo "pri razkrivanju kriminalnih združb, ki so se v Sloveniji formirale kot nevladne organizacije, ukvarjajo pa se s pomočjo ilegalnim migrantom, da nezakonito in brez dokumentov prestopijo našo južno državno mejo". Policija se je zahvalila "za skrb", češ da situacijo obvladuje. Vendar mnogi v Sloveniji ugotavljajo, da ima slovenska Generacija identitete tesne tajne zveze z vladajočo SDS premiera Janeza Janše. Tako je završalo aprila pred slabim dvema letoma, ko je Janša delil tvit avstrijskih identitarcev. Njihov vodja Martin Sellner se je takrat šefu SDS zahvalili in ga v nemščini poimenoval častni človek, slovensko pa je pripisal še hvala. Sellner se je tedaj že znašel pod preiskavo avstrijskih kriminalistov in ti so ugotovili, da je pred tem skrajno desničarskemu napadalcu na mošeji v Christchurchu na Novi Zelandiji, ko je 15. marca 2019 ubil 51 ljudi, tudi otroke, doniral denar. Tvit z zahvalo Janši je delil tudi poslanec SDS Žan Mahnič. Ta je na družabnem omrežju objavil fotografijo knjige Manifest za domovino, projekt identitarnega gibanja. Knjiga je izšla pri založbi Nova obzorja, ki je v solastništvu SDS.

Po poročanju avstrijskega spletnega medija Tagesstime se je slovesnosti ob ustanovitvi podmladka SDS, to je SDM, decembra 2018 poleg prvaka SDS udeležil tudi predstavnik identitarcev. Kranjska podružnica SDS pa da je skupaj z identitarci ob tem organizirala razpravo o migracijah. Identitarci so to zanikali, a dodali, da so bili na obletnici SDM leto prej. Na zadevo se je odzval tudi tedanji tiskovni predstavnik SDS Miro Petek. Poročanje o povezavah in simpatijah med SDS in identitarci je kratko označil za prvoaprilsko šalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta