Grški neonacisti obsojeni, a takoj zatem večinoma na prostosti

Številni pripadniki in poslanci nekdaj parlamentarne stranke Zlata zora so bili obsojeni na zaporne kazni, a oblasti jim gledajo skozi prste.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simboli Zlate zore so več kot dovolj zgovorni. Foto: REUTERS
Reuters

Skoraj leto je minilo, odkar je petčlanski senat sodišča v Atenah neonacistično Zlato zoro, nekoč parlamentarno stranko, razglasil za kriminalno organizacijo. Blizu 70 članom, podpornikom in poslancem so sodniki izrekli kazni - do 13 let zapora. Za zapahi je pristal tudi strankin vodja Nikos Mihaloliakos, s tem pa so sodne oblasti Zlati zori zadale hud udarec.

Vsaj tako se je zdelo sprva. Toda dogodki letošnjega leta nakazujejo, da pritožbeno sodišče v Atenah s podporo tožilstva za hrbtom javnosti nacistom odobrava prošnje za predčasni izpust. Minuli teden je presenetilo z novo odločitvijo: svobodo je podelilo visoko pozicioniranemu članu Zlate zore Jorgosu Patelisu. "Gospod Patelis ni begosumen. Imam občutek, da je bilo dejanje (umor reperja Fisasa) storjeno iz posebnih razlogov v specifičnih okoliščinah. Ni veliko možnosti za ponovitev kaznivega dejanja," je odločitev zagovarjalo tožilstvo.{infobox-quote_full}177936{/infobox-quote_full}

"Kar se premika, zakoljemo"

Sledila so zgražanja na družbenih omrežjih in med mnogimi političnimi strankami, potem ko je odločitev atenskega pritožbenega sodišča, da Patelisa izpusti iz zapora, prišla v javnost. "Odločitev o osvoboditvi Patelisa je provokativna in nesprejemljiva. Sodniki niso imeli niti možnosti prebrati dokumentacije z glavnega sojenja, saj še ni pripravljena," je opozoril odvetnik žrtev Kostas Papadakis.

Patelisa je sodišče oktobra lani obsodilo na deset let zapora zaradi sodelovanja pri umoru reperja Pavlosa Fisasa ter zaradi članstva v kriminalni organizaciji. Bil je eden najpomembnejših neonacistov v atenskem podzemlju in je v hierarhični strukturi stranke zasedal visok položaj, takoj za poslancem Janisom Lagosom. Strastni ljubitelj orožja v enem izmed videov, ki smo ga videli v sodni dvorani, nagovarja podpornike: "Kar se premika, zakoljemo!" Vodil je enega najbolj brutalnih kriminalnih odredov v Nikiji, Južnem delu Aten - tam, kjer je bil ubit Fisas. Še več. Ravno Patelis je usodnega večera septembra 2013 preko mobilnih sporočil zbral skupino več deset nasilnežev, ki je nato najprej grobo pretepla pevca in njegove prijatelje ter potem Fisasa izločila, da ga je nekaj minut kasneje Jorgos Rupakias zabodel do smrti.{api_embed_photo}720097{/api_embed_photo}

"Sedmega oktobra 2020 je bil Patelis obsojen na 122 mesecev zapora, 18. oktobra letos je bil pogojno izpuščen," se je odzval nekdanji premier Aleksis Cipras. In zaključil s citatom grškega poeta in esejista Odiseja Elatija: "Niti dan ne mine v tem kraju, da ne bi našli koga, ki je morilski in nepravičen." Naslednji dan je sicer vrhovni tožilec Vasilios Pliotas zahteval vpogled v odločitev pritožbenega sodišča, zaradi česar bodo zaporniške dni Patelisa malce podaljšane. "Atensko pritožbeno sodišče sploh ne skriva simpatij. Če gre za naciste, očitno ti po njihovem ne pomenijo nevarnosti," pa so se odzvale odvetnice družine Fisas.

​Nasilneži na prostosti

Obritoglavec Patelis ni bil edini, ki ga je sodišče letos že spustilo na prostost. Februarja je pritožbeno sodišče ugodilo prošnji za izpust Nikosa Papavasilija, ki je vsaj deset let v središču Aten pretepal migrante in sodeloval pri požigu sedeža kamerunske skupnosti. Neonacist je bil aktivni član Zlate zore in je prijateljeval s Fisasovim morilcem Rupakiasom. Tri mesece kasneje je bil izpuščen še en pripadnik Zlate zore, kikboksar Jorgos Cakanikas. Cakanikas je mlajše privržence Zlate zore uril v borilnih veščinah ter v pretepanju na ulicah. Bil je član zloglasnega odreda iz Nikije, ki je med migrantskimi skupinami širila strah in grozo.{api_embed_photo}720098{/api_embed_photo}

V zaporu je ostala samo polovica obsojencev. Med obsojenimi je tudi 18 nekdanjih poslancev, toda kar sedem izmed njih kazen preživlja na svobodi. Za preostale bivše poslance Zlate zore pa so zaporniške oblasti poskrbele, da jim gre posebno lepo. Septembra letos so iz visokovarovanih zaporov v tako imenovane podeželske zapore preselili tri neonaciste, ki so imeli posebno pomembno vlogo v organiziranih skupinah Zlate zore, paravojaških enotah, inačicah nacističnih Sturmabteilung.

Grški mediji so razkrili, da oblasti to počnejo ilegalno. Zaporniki namreč po tako kratkem času, preživetem za zapahi, te možnosti po zakonu nimajo. Do preselitve so upravičeni po petini preživetega časa za zapahi. Med zaporniki, ki zdaj uživajo občutno več svobode, je nekdanji poslanec Panajotis Iliopulos, ki se je dolgo kitil s tatujem "Sieg Heil".{infobox-gray}177937{/infobox-gray}

​Politično aktivni tudi iz zapora

Skrb vzbujajoča je tudi politična aktivnost neonacistov iz strogo varovanih zaporov na družbenih omrežjih. Ilias Kasidiaris, nekdanji poslanec in agresiven pretepač, ki je vedno veljal za najbolj priljubljenega člana Zlate zore, kar iz zapora vodi svojo novo politično stranko Nacionalna stranka - Grki. V svojih govorih sledilcem je izjemno kritičen do sedanjega premierja. "Micotakis je izdajalec grškega naroda. Združimo se, da bomo lahko skupaj ubranili Grčijo!" je pozval privržence na enem izmed zadnjih spletnih shodov. In okaral kritike: "Bojijo se nas, ker govorimo resnico." Kasidiarisa posluša na youtubu več kot 250.000 uporabnikov, na twitterju ima nad 27 tisoč sledilcev. Na shodih stranke, na katerih se Kasidiaris redno javlja, vidimo predvsem mlade moške, oblečene v črno. Skupina je na zadnjem shodu v Solunu poleg nacionalističnih parol vzklikala tudi anticepilske parole.{api_embed_photo}720100{/api_embed_photo}

Tudi Zlata zora dalje vodi svojo sovražno politiko preko družbenih omrežij - na youtubu ima kar štiri račune. Vodja Mihaloliakos redno piše in svoja razmišljanja skoraj vsak dan objavlja na svoji spletni strani. Shodi podpornikov se nadaljujejo. "Tudi če ostane samo eden od nas, borili se bomo proti njim do konca," so z govorniškega odra napovedovali voditelji Zlate zore na letnem srečanju v Termopilah. Vrnil se je tudi imidž stranke: rdeče zastave z nacističnimi simboli, keltski križi in črne majice z logotipom Zlate zore so spet glavna oprema podpornikov.

Zlata zora se nedvomno pripravlja na volitve, ki bodo najverjetneje čez dve leti. Glede na popustljivost sodnih oblasti se obsojeni poslanci lahko nadejajo, da bodo predvolilno kampanjo vodili v živo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.