Huawei V Barceloni predstavili novi 5.5G, ki bo že letos v komercialni uporabi

Gregor Grosman Gregor Grosman
02.03.2024 06:45

Po besedah ponudnika komunikacijske infrastrukture prinaša tehnologija 5.5G na različnih kazalnikih zmogljivosti pomembna izboljšanja v primerjavi s 5G.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Huawei

V času MWC je družba Huawei svoj razstavni prostor poimenovala Advance Intelligence, gostila pa je globalne operaterje, industrijske partnerje in mnenjske voditelje, s katerimi so razpravljali o prihodnji sinergiji omrežja, oblaka in inteligence. Njihova prizadevanja so šla v smeri spodbujanja inteligentne digitalne preobrazbe v vseh industrijah, graditi uspešen industrijski ekosistem, pospešiti pozitiven poslovni cikel 5G in se pripraviti na prihajajočo dobo 5.5G.

Svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke infrastrukture je objavil, da je bilo do konca leta 2023 po vsem svetu vzpostavljenih več kot 300 komercialnih omrežij 5G, ki so služila več kot 1.6 milijarde uporabnikov. Ugotavljajo, da je razvoj 5G v polnem teku, saj je stopnja rasti globalnih uporabnikov 5G v istem obdobju dosegla sedemkrat višjo stopnjo kot pri uporabnikih 4G. A pri družbi Huawei razmišljajo že o naslednjih generacijah mobilnih omrežij. Tako so sodelovali z vodilnimi svetovnimi operaterji in industrijskimi partnerji, da bi našli inovativne rešitve za izpolnjevanje višjih zahtev novih aplikacij in scenarijev 5.5G. 

Huawei

Na MWC so predstavili 5.5G, ki bo že letos v komercialni uporabi. "Novi standard bo še povečal potencial mobilnih omrežij in ustvaril nove priložnosti za rast telekomunikacije tehnologije. Gre za ključen mejnik v razvoju omrežja 5G, ki bo še dodatno pospešil razvoj umetne inteligence in uporabo mobilnih storitev," so zapisali. Operaterjem so že pomagali, da so ti začeli komercialno preverjanje in testiranje 5.5G v več kot 20 mestih po vsem svetu, so dodali. 

Na Mobilnem svetovnem kongresu v Barceloni na ogled številne tehnološke novosti

Po besedah ponudnika komunikacijske infrastrukture prinaša tehnologija 5.5G na različnih kazalnikih zmogljivosti pomembna izboljšanja v primerjavi s 5G. Pri prenosu podatkov v smeri proti uporabniku (downlink) doseže največjo hitrost 10 Gbps, kar je pomemben skok iz začetnih 1 Gbps v 5G omrežjih. Poleg tega 5.5G omogoča inovativne storitve, kot so XR in 3D prikazi brez očal. Hitrosti prenosa podatkov od uporabnika (uplink) pa se v 5.5G povišajo na 1 Gbps iz prejšnjih 100 Mbps.

Li Peng
Reuters

Li Peng, korporativni višji podpredsednik Huaweija in predsednik ICT prodaje in storitev, je na dogodku 5G Beyond Growth Summit, ki je potekal v okviru MWC, pojasnil, da se je 5G že izkazal kot tehnologija, ki je telekomunikacijski industriji odprla nove priložnosti, medtem ko je 5.5G tehnologija, ki bo le še dodatno spodbudila pozitivne trende. "5G je na pravi poti k poslovnemu uspehu. Komercialna uporaba 5G storitev se je začela leta 2019, in v zadnjih petih letih je tehnologija pritegnila 1,5 milijarde uporabnikov po vsem svetu. Trenutno 20 odstotkov globalnih mobilnih naročnikov uporablja 5G omrežje, ti uporabniki pa ustvarjajo 30 odstotkov celotnega mobilnega prometa in prispevajo 40 odstotkov prihodkov mobilnih storitev," je dejal.

Več kot 20 odstotkov globalnih operaterjev 5G je že sprejelo modele cenovnega razvrščanja, ki temeljijo na hitrosti, primer enega izmed takšnih operaterjev je pokazal, da to lahko poveča povprečne prihodke na uporabnika za 23 odstotkov. V primeru drugega operaterja, ki je ustvaril paket za uporabnike z zagotovljenim prenosom podatkov od uporabnika, da bi zagotovil izkušnjo visoke ločljivosti prenosa, pa se je povprečni prihodek na uporabnika povečal za več kot 70 odstotkov, tako Huawei. 5G so sprejeli v mnogih industrijskih panogah. Na Kitajskem beležijo več kot 50.000 primerov uporabe zasebnih 5G omrežij, ki so vstopili v komercialno uporabo v več kot 50 različnih industrijskih panogah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta