IATA: V letalskem sektorju letos rekordna izguba, nič bolje ne kaže tudi za leto 2021

Gregor Grosman Gregor Grosman
09.06.2020 18:15

Mednarodni letalski prevozniki bodo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa zabeležili skupaj več kot 84 milijard dolarjev čiste izgube, so sporočili iz mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skoraj 15,8 milijarde dolarjev izgube v letalskem sektorju pričakujejo prihodnje leto.
Reuters

Letalska panoga bo letos zabeležila največjo izgubo v zgodovini letenja. Izguba sektorja bo po napovedih združenja IATA znašala preko 84 milijard dolarjev, je napovedi razkril generalni direktor združenja Alexandre de Juniac. Za primerjavo: v letih 2008 in 2009, ko je izbruhnila svetovna finančna in gospodarska kriza, je znašala 31 milijard dolarjev. V združenju so sicer opravili raziskavo, ki kaže, da bi 60 odstotkov potnikov potovalo takoj, ko se razmere umirijo, 69 odstotkov nemudoma, ko se jim stabilizirajo finančne razmere, po opustitvi zahteve po karanteni, torej odprtju meja, pa kar 80 odstotkov.

Reuters

Tovorni promet cveti in bo povečan še lep čas

Letalske družbe bodo še lep čas letele po prilagojenih urnikih, njihovi prihodki pa še več let ne bodo dosegali stopnje, ki so jo prevozniki beležili v letu 2019. Prihodnje leto bi se lahko število prepeljanih potnikov povzpelo na 3,38 milijarde, kar je približno na nivoju leta 2014 - takrat je bilo prepeljanih 3,33 milijarde potnikov (v letu 2019 je letelo 4,54 milijarde ljudi). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta