Iranski droni, ki jih Rusi uporabljajo v Ukrajini, večinoma sestavljeni iz ameriških, nemških in japonskih komponent

Miha Raičevič
17.11.2022 10:14

Večina brezpilotnikov, ki jih ruska vojska uporablja v Ukrajini, je sestavljena iz delov, ki so proizvedeni v ZDA, Evropi ali drugih zavezniških državah. Pristojna ameriška agencija za nadzor izvoza je tako že začela preiskavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dron Geran- 2, kot ga poimenuje Rusija, je identičen iranskemu dronu Shahed-136.
Profimedia

Kar tri četrtine sestavnih delov v Ukrajini sestreljenih iranskih dronov je narejenih v ZDA, kažejo dokumenti, ki jih je pridobil ameriški časnik Wall Street Journal (WSJ). To se dogaja kljub sankcijam, ki jim je podvržen Iran. 

Do omenjenih ugotovitev so prišli ukrajinski obveščevalci, potem ko je ukrajinska vojska sestrelila več dronov, vključno z iranskim dronom Mohajer-6, nad katerim so agenti s hekerskim posegom med poletom uspeli prevzeti nadzor in tako omogočili, da je pristal nepoškodovan. 

Komponente je preverila neodvisna protikorupcijska komisija NAKO s sedežem v Kijevu, ki sicer pregleduje vojaške posle, izsledke pa je posredovala tudi ameriškemu časniku. 

Skoraj polovica izmed 200 tehničnih komponent, ki so jih odkrili ukrajinski preiskovalci, je bila narejena v ZDA, skoraj tretjina pa na Japonskem. Ameriški uradniki, pristojni za nadzor izvoza, izvora teh sestavnih delov niso želeli potrditi. Prav tako podjetja, katerih dele so uspeli identificirati, izvora niso mogla potrditi oziroma ga niso hotela.

Na Zahodu proizvedene komponente, ki naj bi vodile, napajale in usmerjale drone, tako predstavljajo moteč problem zahodnim voditeljem, ki se trudijo Iranu preprečiti razvoj modernega orožja. Varnostni organi na Zahodu tako zdaj že vidijo večji problem v iranskih brezpilotnih letalih in natančnih izstrelkih kot pa v iranskem jedrskem programu. 

"Prioriteta je ugotoviti, kako tuji sestavni deli končajo v iranskih dronih," je povedal David Albright, ustanovitelj ameriškega inštituta za znanost in mednarodno varnost, ki je pretekli mesec objavil svojo analizo o iranskih dronih. V tej analizi tudi ugotavljajo, da bi lahko Iranu dele dobavljala kitajska podjetja.

ZDA: Prioriteta preiskave so komponente

Uradnik ameriške agencije za trgovino, ki je pristojna za nadzor izvoza v Iran, je povedal, da je ravno izvoz komponent za orožje, ki je v Ukrajini uporabljeno proti Ukrajincem, prva prioriteta preiskave. 

Ameriško finančno ministrstvo je ravno v torek uvedlo sankcije proti podjetjem iz Irana, Rusije in Združenih Arabskih Emiratov ter posameznikom, ki naj bi bili odgovorni za proizvodnjo in transport iranskih dronov, ki jih uporablja Rusija.

Komponente izdelujejo tudi v Nemčiji, Izraelu in na Japonskem

Poročilo komisije NAKO in ukrajinski dokumenti kažejo, da naj bi servo motorje, ki usmerjajo drone Mohajer-6, izdelovala japonska družba Tonegawa-Seiko. Podjetje za WSJ ni podalo pojasnil. Že lani je japonsko trgovinsko ministrstvo sicer družbo kaznovalo zaradi kršitve izvoza servomotorjev na Kitajsko, ko so preiskovalci Združenih narodov v enem izmed dronov odkrili dele tega podjetja. Družba je takrat japonskim medijem pojasnjevala, da ni bila seznanjena s tem, da bodo deli uporabljeni v vojaških brezpilotnikih. 

Nekatere druge komponente naj bi izdelovalo nemško podjetje Infineon Technologies, poleg tega pa še ameriško podjetje Microchip Technologiy, gre za vodilni podjetji na področju izdelave čipov v svetu. Predstavnik ameriškega podjetja Brian Thorsen je dejal, da imajo več kot 120.000 strank v sektorjih industrije, obrambe in letalstva. Dodal je, da njihove komponente prodajajo tudi drugi distributerji. 

Visokoresolucijske infrardeče leče, ki so vgrajene v dron Mohajer-6, namenjene pa so opazovanju in ciljanju, se zdijo enake tistim, kot jih izdeluje izraelska družba Ophir Optronics Solutions, še poroča WSJ. Družba se na prošnjo za komentar ni odzvala, zato pa naj bi izraelska vlada obravnavala ta primer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta