Izrael na Meddržavnem sodišču zavrača očitke o genocidu v Gazi

STA, M.R.
12.01.2024 12:45

Izrael je danes, drugi dan javne obravnave tožbe Južne Afrike na Meddržavnem sodišču (ICJ) zavrnil očitke o kršitvi konvencije ZN o preprečevanju genocida med vojno v Gazi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski vojaki v Gazi
REUTERS

Izraelski pravni predstavniki so se sklicevali na pravico do samoobrambe, sodišče pa pozvali, naj tožbo zavrže, saj da gre za poskus obrekovanja. 

"Izrael s svojim delovanjem v Gazi ne želi uničiti ljudstva, temveč zaščititi svoje ljudstvo, ki je napadeno na več frontah," je pred ICJ dejal glavni izraelski odvetnik Tal Becker. Predstavnikom Južne Afrike je očital, da so prvi dan obravnave ignorirali dogodke 7. oktobra lani.

Becker je ob tem povedal, da, če so se dogajala genocidna dejanja, so bila usmerjena proti Izraelu, Hamasov oktobrski napad iz Gaze pa označil za največji umor judov po holokavstu, navaja izraelski časnik Haaretz.

Južna Afrika je v četrtek ob začetku obravnave Izraelu očitala, da z napadom Hamasa upravičuje genocidna dejanja v Gazi, in dodala, da je izraelski vojaški odziv prebivalce palestinske enklave pahnil na rob lakote.

Drugi pravni predstavnik Izraela Malcolm Shaw je prav tako zavrnil navedbe tožnikov in opozoril, da bi napačna sodba glede genocida lahko privedla do izgube bistva tega zločina, ki da predstavlja utelešenje zla, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Sodniki meddržavnega sodišča, ki obravnavajo tožbo Južne Afrike.
EPA

Južna Afrika je tožbo na ICJ vložila konec decembra. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Pretoria je v tožbi med drugim navedla, da Izrael deluje z namenom uničenja Palestincev v Gazi kot dela širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine. V luči tega je sodišče pozvala, naj odredi ustavitev izraelske ofenzive v Gazi, sprejetje ukrepov za preprečitev genocida, ustavitev prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ter zagotavljanje dostopa do humanitarne pomoči.

Izrael se je na obtožbe odzval z zgroženostjo in jih zavrnil, v četrtek pa Južno Afriko označil za pravno roko islamističnega palestinskega gibanja Hamas. Tožbo Južne Afrike so kot neutemeljeno zavrnile tudi ZDA. Večina zahodnih držav vključno s Slovenijo pa do zdaj ni oblikovala jasnega stališča.

Število smrtnih žrtev med Palestinci v Gazi medtem narašča in je preseglo 23.000, še okoli 10.000 ljudi pa je pogrešanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta