Izrael oporeka navedbam o številu ubitih v napadu na bolnišnico

STA, A.L.
19.10.2023 10:35

Izrael oporeka palestinskim navedbam o številu ubitih v torkovem napadu na bolnišnico Al Ahli v Gazi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelska vojska na podlagi obveščevalnih podatkov sklepa, da je palestinsko gibanje Hamas v okviru svoje kampanje dezinformacij napihnilo število tragičnih smrti.
EPA

Teh naj bi bilo glede na podatke zdravstvenega ministrstva na območju Gaze 471, a izraelske oblasti so danes zatrdile, da je številka "napihnjena", žrtev naj bi bilo dejansko "več deset". Kdo je zakrivil napad, še vedno ni jasno.

Izraelska vojska na podlagi obveščevalnih podatkov sklepa, da je palestinsko gibanje Hamas v okviru svoje kampanje dezinformacij napihnilo število tragičnih smrti, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik vojske, ki drugih podrobnosti ni predstavil.

Je pa predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Hajat, čigar besede navaja britanski BBC, dejal, da je bilo ubitih dejansko "več deset" in ne več sto ljudi.

Tako kot drugih informacij v zvezi z napadom tudi navedb obeh strani o številu žrtev tuje tiskovne agencije niso mogle neodvisno preveriti.

Izraelska vojska svoje trditve podkrepila s posnetki iz zraka

Še vedno tako tudi ni jasno, kdo je zakrivil napad. Medtem ko je Hamas, ki vlada na območju Gaze, nemudoma sporočil, da je bolnišnico zadela raketa izraelske vojske, je ta krivdo pripisala Islamskemu džihadu, še enemu islamističnemu gibanju v Gazi, čigar nad Izrael namenjena raketa naj bi zaradi ponesrečene izstrelitve padla na bolnišnico.

Izraelska vojska je v sredo svoje trditve podkrepila s posnetki iz zraka in prepisi pogovorov med Hamasom in Islamskih džihadom, ki naj bi omenjali raketo, ki je zašla s predvidene poti. Do ugotovitve, da Izrael ni kriv za napad, so prišli tudi ameriški obveščevalci.

Izrael območje Gaze, gosto poseljeno enklavo ob Sredozemskem morju, obstreljuje, odkar so Hamasovi pripadniki 7. oktobra v obsežnem napadu na izraelsko ozemlje ubili več kot 1400 ljudi, večinoma v obmejnih skupnostih in na glasbenem festivalu. Še okrog 200 ljudi so vzeli za talce. V izraelskih napadih je doslej po podatkih oblasti v Gazi umrlo več kot 3400 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta