Izrael v Rafi ubil več kot 20 ljudi, žrtve tudi v osrednjem delu Gaze, racije se nadaljujejo na Zahodnem bregu

STA, M.R.
06.05.2024 07:08

V izraelskih napadih na Rafo na skrajnem jugu Gaze je bilo v nedeljo ubitih najmanj 22 ljudi, o žrtvah poročajo tudi iz osrednjega dela palestinske enklave. Skupno število žrtev sedemmesečne ofenzive v Gazi je preseglo 34.600.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice izraelskega napada v Rafi
Reuters

Med smrtnimi žrtvami najnovejših napadov na Rafo, kamor se je pred izraelskimi napadi zateklo okoli 1,2 milijona ljudi, je najmanj osem otrok, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Izraelska vojska je izvedla tudi nove racije v več krajih na zasedenem Zahodnem bregu, kjer se je v nedeljo mudila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Zaostrujejo se tudi razmere na izraelsko-libanonski meji, potem ko je izraelsko letalstvo v napadu na jugu Libanona ubilo štiri člane iste družine. Kasneje so izraelska letala izvedla še napade na območja blizu libanonsko-sirske meje, ki veljajo za utrdbo šiitske skupine Hezbolah, ki od oktobra redno obstreljuje severni Izrael.

Potiv k evakuaciji civilistov

Izraelska vojska je pred pričakovano ofenzivo na Rafo danes pozvala okoli 100.000 civilistov, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta. Velika večina okoli 1,5 milijona Palestincev v tem kraju na skrajnem jugu Gaze je notranje razseljenih iz preostalih delov uničene enklave. Izrael vztraja, da gre tokrat le za začasen ukrep.

zraelska vojska je pojasnila, da civiliste "spodbuja", naj odidejo proti "humanitarnim območjem", poročajo tuje tiskovne agencije. Gre le za začasen poziv v okviru operacije z omejenim obsegom, trdijo izraelske sile, ki so napovedale, da bodo prebivalce k umiku pozivali z letaki, sporočili SMS, telefonskimi klici in medijskimi objavami v arabščini.

Skupno želijo z območja umakniti okoli 100.000 civilistov, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik vojske.

Številni Palestinci se bodo tako vnovič morali umakniti pred izraelskimi silami, ki so sicer ob začetku ofenzive v Gazi ravno južno polovico enklave označile kot varno območje.

Kljub temu je izraelska vojska s kopna in zraka redno ciljala tarče vzdolž enklave, Rafa pa je bila doslej edini večji kraj, kjer Izrael ni izvedel kopenske ofenzive.

Zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer v Gazi so številne države, vključno s Slovenijo, Izrael pozivale, naj opustijo idejo napada na Rafo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta