Johnson z zaupnico v negotovo prihodnost

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
08.06.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smrtno ranjen, sporočajo o Johnsonu protestniki.
Epa

Britanski premier Boris Johnson je preživel ponedeljkovo strankarsko tajno glasovanje o zaupnici, a to še zdaleč ne pomeni, da si lahko oddahne. "Dobil je 148 hudih vbodnih ran," je po poročanju portala Politico v prispodobi dejal eden od britanskih politikov, "nekaj častnih v prsih, dosti več pa v hrbtu." Pri tem je cikal na rezultat glasovanja: neukročenemu in očitno neukrotljivemu Johnsonu je hrbet obrnilo 148 poslancev vladajoče konservativne stranke od skupno 359, podprlo ga je le 59 odstotkov poslancev. To je najslabši rezultat strankarskega glasovanja o (ne)zaupnici britanskemu premierju v zadnjih desetletjih.

Johnson je dan po zmagi sklical sejo vlade in napovedal, da se bo zdaj lahko lotila ključnih nalog. Na začetku vladne seje, ki so ga izjemoma posneli in posnetek poslali medijem, se je ministrom zahvalil za "dobro delo v ponedeljek", ki ga je označil za pomemben dan. Med prioritetami za naprej je omenil pomoč ljudem pri soočanju z draginjo in posledicami covida. "Kot vlada se lahko zdaj premaknemo k stvarem, ki so res pomembne," je dejal Johnson in obenem zavrnil možnost predčasnih volitev, h katerim so ga nemudoma pozvali v vodstvu opozicijskih laburistov. Njihov vodja Keir Starmer je dejal, da je premier "popolnoma neprimeren za položaj, ki ga zaseda", konservativce poslance pa je kritiziral, češ da niso upoštevali volje Britancev.

Johnsona je takoj po glasovanju podprlo več ministrov, med njimi zunanja ministrica Liz Truss, minister za zdravje Sajid Javid in finančni minister Rishi Sunak. Nekateri pa so bili kljub vsemu bolj zadržani. Minister za okolje George Eustice je tako dejal, da je "vedno razočaranje, ko pomembna manjšina v stranki glasuje tako, kot je". Še bolj kritičen je bil nekdanji vodja konservativcev William Hague, ki je za časnik Times zapisal, da je Johnson doživel zavrnitev, ki je hujša od zavrnitev, ki so jih doživljali njegovi predhodniki, zato bi moral odstopiti. Eden od poslancev, ki so glasovali za nezaupnico Johnsonu, Roger Gale, pa je dejal, da bi "premier s smislom za čast pogledal številke, sprejel dejstvo, da je izgubil podporo precejšnjega dela stranke, in premislil o svojem položaju".

Johnsona kmalu čakajo novi izzivi. Že 23. junija bodo namreč nadomestne volitve v dveh okrožjih, kjer bi lahko konservativci utrpeli poraza. Poleg tega se po dveh dosedanjih preiskavah afere Partygate - ena je bila policijska, drugo je opravila visoka državna uradnica Sue Gray - obeta še parlamentarna preiskava. Če bo ta ugotovila, da je Johnson zavajal poslansko zbornico s tem, ko je trdil, da ni zaobšel pravil, bi moral odstopiti.

Lobiranje za Johnsonovo odstranitev s položaja je trajalo kar nekaj mesecev, intenziviralo pa se je po policijski objavi poročila o zabavah premierja in njegovih sodelavcev v času državnega zaprtja zaradi epidemije covida-19. Johnson je sicer 25. maja po objavi celotnega poročila o spornih zabavah na Downing Streetu, kjer je sedež vlade, prevzel polno odgovornost za dogajanje. Toda afera Partygate in nekatere manjše afere iz preteklosti niso edino, kar visi Johnsonu nad glavo. Priljubljenost konservativcev v času povečevanja življenjskih stroškov in splošne negotovosti upada, in če bi bile volitve zdaj, bi po raziskavah javnega mnenja prejeli le okoli 33 odstotkov glasov, levosredinski laburisti pa sedem odstotkov več. Na volitvah decembra 2019 so zmagali konservativci z 42,4 odstotka osvojenih glasov, laburisti so jih prejeli 40 odstotkov. Še slabše pa kaže Johnsonovemu osebnemu imidžu, saj ga podpira le 26 odstotkov Britancev, medtem ko je spomladi 2020 užival okoli 70-odstotno podporo.

A po pravilih konservativne stranke ima Johnson zdaj nekaj časa mir, saj v letu dni ne sme biti novega glasovanja o zaupnici. Toda tako je do julija 2019 mislila tudi Theresa May, ki je preživela nezaupnico, a je morala odstopiti nekaj mesecev zatem. Podobna usoda je novembra 1990 doletela legendarno "železno lady" Margaret Thatcher.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.