Kaos po vsem svetu: Zaradi tehnoloških težav tudi na Brniku manjše zamude, potnike ročno prijavljajo na lete

Gregor Grosman, STA
19.07.2024 10:02

Zaradi težav z operacijskim sistemom Microsoft Windows, ki jih je povzročila programska oprema CrowdStrike, so nekatere letalske družbe morale začasno celo prizemljiti svoja letala. Na Brniku ročno prijavljajo potnike na lete.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Tudi vi zaradi "modrega zaslona smrti" ne morete uporabljati svojega računalnika?

Uporabniki po vsem svetu poročajo o težavah z operacijskim sistemom Microsoft Windows. V zgodnjih jutranjih urah se je napaka BSOD - blue screen of death, kar v prevodu pomeni modri zaslon smrti - pričela pojavljati na računalnikih z omenjenim operacijskim sistemom, ki se enostavno ne naloži pravilno. "Recovery. It looks like Windows didn’t load correctly," je obvestilo o napaki, ki se je izpisalo uporabnikom z operacijskimi sistemi Windows 10 in Windows 11. 

Težave imajo predvsem poslovni uporabniki, ki uporabljajo varnostno rešitev CrowdStrike. Med njimi so po poročanju tujih medijev številne prodajalne, letalske družbe, banke, medijske družbe in drugi. News18.com piše o milijonih uporabnikov Windows, ki ne morejo uporabljati svojega računalnika zaradi globalnega izpada.

Index.hr pa navaja, da se je zaradi napake zrušil sistem spletnega naročevanja pacientov v Veliki Britaniji, s tehničnimi težavami se sooča tudi hrvaška kontrola zračnega prometa. V ZDA je prišlo do nedostopnosti linij za klic v sili 911, s težavami se sooča več letališč širom sveta. Bolnišnici v nemških mestih Kiel in Lübeck sta morali odpovedati operacije, v Veliki Britaniji prihaja do zamud v železniškem prometu. Po Avstraliji ne delujejo nekatere samopostrežne blagajne, v Novi Zelandiji je prizadeto računalniško omrežje tamkajšnjega parlamenta. S težavami se je med drugim soočala tudi londonska borza.

Posnetek Zaslona

O težavah poročajo iz ZDA, Evrope, Indije, Avstralije, Nove Zelandije, Japonske, Velike Britanije in drugih držav, marsikje naj bi se sistemi zdrušili sredi dela. Izpad je zaznal tudi Downdetector, spletna stran, ki beleži težave z dostopom do aplikacij in storitev. Prizadete so (bile) tudi številne druge storitve Microsofta, kot so PowerBI, MS Teams, Viva Engage, Microsoft 365 Admin center. V določenih primerih so storitve že dostopne.

Kot na družbenih omrežjih pišejo uporabniki, so se računalniki pričeli ponovno zaganjati, vendar pa se operacijski sistem tudi po večkratnem zagonu ni naložil. Pojavil se je BSOD, modri zaslon z opozorilom, ki ga v sodobnih različicah Oken vidimo sorazmerno redko. 

Kot glavni razlog za težave tuji mediji omenjajo kibervarnostno rešitev CrowdStrike, ki naj bi imel težave. Mashable poroča, da so pri CrowdStrike potrdili težavo z njihovim izdelkom Falcon Sensor. Gre za programsko rešitev, ki je zasnovana za preprečevanje kibernetskih napadov na računalniške sisteme. 

V nekaterih trgovinah zaradi izpada ne delujejo blagajne, zato so jih začasno zaprli. 
Reuters

Ker operacijski sistem Windows uporablja veliko podjetij in je nameščen na ogromno število računalnikov, so težave v delovanju sprožile verižno reakcijo, zaradi katere imajo težave tudi spletne storitve Amazona, družbeno omrežje Instagram, eBay, ameriške letalske družbe American Airlines, Delta in United, ki so celo prizemljile svoja letala. Kot razlog so po poročanju agencije Reuters navedli komunikacijske težave. Nizkoceovni letalski prevoznik Ryanair je prav tako navedel, da ima težave z delovanjem IT, poroča The Verge, kjer so zapisali, da tudi Sky News zaradi omenjenih težav ni mogel predvajati televizijskega programa.

Berlinsko letališče BER se sooča z zamudami pri prijavi na let, nekaj jutranjih letov so zaradi tehničnih težav odpovedali, španska letališča medtem uporabljajo ročne sisteme. Prej omenjeni Ryanair poziva potnike, naj na letališče pridejo vsaj tri ure pred poletom. Na zamude lahko računajo potniki, ki potujejo prek letališč Heathrow in Gatwick v Londonu. Tudi na Stanstedu ni nič drugače. 

Ali imajo težave tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana smo preverili pri družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z brniškim letališčem. "Kot posledico širšega globalnega izpada informacijskih sistemov tudi na našem letališču zaznavamo težave z informacijskimi sistemi prevoznikov za prijavo na let, zato trenutno prihaja do manjših zamud v odhodih letal. Da bi čim bolj omejili vpliv na promet, že prilagajamo naše procese, na primer ročno prijavljamo potnike na lete. Zaenkrat s strani prevoznikov še nimamo informacij o odpovedih letov. Potnikom priporočamo, da status svojih letov preverijo na spletni strani ali direktno pri prevozniku. V kolikor ta ni prestavljen ali odpovedan svetujemo, da se na letališče odpravijo prej kot običajno," so sporočili.

Na družbenem omrežju X je uporabnik objavil fotografijo svoje prve letalske karte, ki so mu jo zaradi izpada sistema izpisali na roko.

CloudStrike naj bi že identificiral, kateri varnostni popravek je bil kriv za težave in ga odstranil iz sistema, vendar razveljavitev sporne posodobitve ne bo pomagala računalnikom, ki so že bili prizadeti. Tako so objavili navodilo za odpravo napake za vse tiste, ki se jim sistem še zmeraj ne naloži, vendar bo postopek težko izvesti s strežniki, ki so v oblaku in tudi z prenosnimi računalniki, do katerih se prav tako ni mogoče povezati na daljavo. 

Glavni izvršni direktor podjetja CrowdStrike George Kurtz je medtem potrdil, da je težava posledica "napake" v posodobitvi. "Težava je bila ugotovljena, izolirana in nameščen je bil popravek," je po poročanju BBC dejal Kurtz. "CrowdStrike aktivno sodeluje s strankami, ki imajo težave zaradi napake, nastale ob posodobitvi vsebine za gostitelje sistema Windows," je pojasnil in dodal, da sistemi Mac in Linux niso bili prizadeti.

Po poročanju BBC pa odpravljanje posledic ne bo enostavno. "Zdi se, da težav ni mogoče odpraviti z osrednjim ukazom skrbnika informacijskih tehnologij na sedežu podjetja. Ta bo moral ponovno zagnati vsak prizadeti računalnik," so zapisali v svoji analizi. CrowdStrike ima po zadnjih podatkih BBC 24.000 strank, vse pa so večje organizacije z velikim številom zaposlenih.

SI-CERT: Tehnične težave po trenutnih podatkih posledica napake, ne napada

Pri tehničnih težavah, s katerimi se trenutno soočajo organizacije po vsem svetu, gre glede na javno dostopne podatke za izpad zaradi tehnične napake, in ne za kibernetski napad, so navedli na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. Prizadetim uporabnikom svetujejo, da se obrnejo na tehnično pomoč CrowdStrike.

Na SI-CERT sicer nimajo informacij o tem, koliko organizacij je zaradi teh težav prizadetih v Sloveniji, saj se njihovemu centru načeloma poroča o kibernetskih napadih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta