Lani grške otoke doseglo najmanj migrantov od začetka begunske krize

STA, M.R.
06.01.2022 15:43

Število beguncev in migrantov, ki so leta 2021 prispeli na grške otoke v vzhodnem Egejskem morju, je bilo najnižje od začetka begunske krize pred približno devetimi leti. Po podatkih agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) je lani iz Turčije na grške otoke prispelo 4109 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Migranti predlani na otoku Lesbos

Reuters

Leta 2020 je iz Turčije na grške otoke prispelo 9714, leta 2019 pa nekaj manj kot 60.000 ljudi. Na vrhuncu begunske krize leta 2015 je v državo prispelo 856.723 ljudi.

Organizacije za človekove pravice so kritične do grških oblasti, ker migrante nezakonito vračajo v Turčijo. V Atenah so večkrat poudarili, da njihove varnostne sile varujejo evropske meje v skladu z mednarodnim pravom. Grška obalna straža od leta 2019 zelo strogo nadzoruje morsko mejo s Turčijo.

Zaradi strogega nadzora v ožini med Turčijo in grškimi otoki se tihotapci in migranti vse pogosteje odločajo za nove poti. V zadnjih mesecih naj bi približno 11.000 ljudem uspelo priti v Italijo po poti iz Turčije prek Egejskega in Jonskega morja. Uradnih podatkov o tem, koliko ljudi je pri tem umrlo, ni, vendar naj bi jih bilo veliko.

Po podatkih grške obalne straže je samo decembra na tej poti utonilo najmanj 30 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta