Mala kosovska bitka

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
25.09.2023 17:30

Na severu Kosova je bilo, potem ko je kosovska policija zatrdila, da je vzpostavila nadzor nad območjem, danes mirno, vendar še zmeraj zelo napeto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do zob oboroženi kosovski policisti pred samostanom v Banjski
Ognen Teofilovski

Kosovske oblasti so po nedeljski pravi mali bitki na severu Kosova pridržale vsaj šest ljudi, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi terorizma. V napadu iz zasede na blokadi mostu v Banjski, blizu meje s Srbijo, je bil v nedeljo nekaj pred tretjo uro zjutraj ubit kosovski policist Afrim Bunjaku, načelnik lokalne policije iz Zvečana, še en njegov kolega pa ranjen. V spopadih, ki so sledili, je kosovska policija ubila štiri napadalce, še nekaj ranila, ranjen pa je bil še en policist.

Spopadi med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami so se namreč nadaljevali celo nedeljo, policija pa je uspela nadzor nad območjem prevzeti šele sinoči, ko se je pri samostanu v kraju Banjska na severu Kosova zvečer končal spopad z oboroženo skupino, je sporočil kosovski notranji minister Xhelal Svecla. Zjutraj po krvavem incidentu na mostu oziroma dopoldne v nedeljo je namreč v samostan v Banjski z blindiranim vozilom skozi zaklenjena vrata vdrla skupina oboroženih in zamaskiranih ljudi. Sprva so govorili, da skupino sestavlja 30 oborožencev. V samostanu je bila tedaj na obisku skupina pravoslavnih vernikov iz Novega Sada, med njimi dva otroka, gostili pa so jih iguman Danilo in drugi samostanski bratje, je poročal beograjski dnevnik Danas. Mnogi so se bali, da jih bodo oboroženci zajeli za talce, kar pa se ni zgodilo. Iz raško-prizrenske škofije, pod katero spada samostan, so v izjavi za javnost takoj sporočili o vdoru zamaskirancev, kasneje pa, da se vernikom ni zgodilo nič hudega, češ da so se zamaskiranci zadrževali na dvorišču samostana. Ni jasno, ali so se zvečer predali kosovski policiji oziroma če so poskušali s prebojem na srbsko ozemlje.

V spopadih v nedeljo so bili po navedbah kosovske policije sicer ubiti štirje napadalci, več ljudi so pridržali. Kot so še pojasnili, so pridržali tudi štiri osumljence na območju vasi Rudare, pri katerih so našli komunikacijska sredstva, ki naj bi bila povezana s kriminalnimi združbami. Pri njih so odkrili tudi večje količine orožja, streliva in različno opremo. Evropska pravosodna misija na Kosovu Eulex je sporočila, da opazuje situacijo, vendar da je ohranjanje reda in miru v prvi vrsti naloga kosovske policije. Tudi mednarodna Natova misija Kfor je sporočila, da so njene enote v pripravljenost. Danes je bilo na območju sicer mirno, je poročala slovenska tiskovna agencija STA, a izjemno napeto. Tako so bile ceste v Banjsko iz smeri Leposavića, Zubinog Potoka in Zvečana, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, še vedno blokirane, je poročal kosovski portal Kosovo Online.

Šest priprtih napadalcev je posebno državno tožilstva v Prištini že osumilo več kaznivih dejanj, med njimi tudi napada na ustavno ureditev Kosova, načrtovanja terorističnih dejanj in nezakonitega posedovanja orožja. Kosovski premier Albin Kurti je sporočil, da so pri napadalcih našli veliko količino vojaškega orožja, več sto pušk in strelivo, vključno s težko vojaško opremo, kot so mitraljezi in granate. To naj bi našli okoli samostana v Banjskem, je poročal srbski portal Nova.rs. Kurti je napad na policijo označil za teroristično dejanje s podporo Beograda. Toda srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer med izrednim nagovorom na televiziji poudaril, da srbska vojska in policija nimata nobene povezave z incidentom. Dejal je še, da je uboj policista na Kosovu nesprejemljiv in da za takšno dejanje ni opravičila, a da se je zgodilo tisto, na kar je že dolgo opozarjal, in sicer, da so se Srbi uprli, ker ne želijo več trpeti Kurtijevega "terorja". Na ta način je pravzaprav priznal, da naj bi bili napadalci etnični Srbi.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell se je med tem že pogovarjal tako s Kurtijem kot Vučićem ter pozval k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti. Posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je sinoči, ko je naglo prispel na Kosovo, sporočil, da "ta grozljivi napad še dodatno poudarja nujnost preventivne diplomacije in dialoga".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta