Milanović napovedal, da bo Kolindo Grabar-Kitarović predlagal za veleposlanico

M.R.
07.01.2020 15:00

Novoizvoljeni hrvaški predsednik Zoran Milanović se je danes prvič po volilnem večeru oglasil za medije in povedal, kaj je počel dan po volitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Milanović
EPA

Zoran Milanović je napovedal, da bo svojo predhodnico, dosedanjo predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, predlagal za veleposlanico. "Ni odgovorna za nobeno kaznivo dejanje in bila je predsednica," je pojasnil.
Komentiral je tudi odnose s premierjem Andrejem Plenkovićem, s katerim se je slišal že včeraj. In obljubil naj bi mu, da bo "skušal biti najboljši prijatelj, kolikor je to mogoče". V prihodnjih dneh naj bi se tudi sestal z njim, je napovedal Milanović. 
"Včeraj sem odgovarjal na sporočila, se pogovarjal z ljudmi iz Evrope in sveta ..." pojasnjuje Milanović in dodaja, da ga je med drugim poklical tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Njun pogovor naj bi trajal kar pol ure. Govoril je z več ljudmi iz regije, ni pa ga poklical srbski predsednik Aleksandar Vučić. "Nima veze," je dodal. 
Na Pantovčak (v predsedniško palačo) ne bo vrnil doprsnega kipa nekdanjega voditelja SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, ki ga je njegova predhodnica takoj po izvolitvi umaknila že marca 2015. "Pantovčak ni muzej. Hrvaški predsedniki so štirje. Pred tem bi pa lahko šli vse nazaj do kralja Tomislava," je dejal Milanović, pri čemer je imel v mislih svoje štirih predhodnike na položaju od hrvaške osamosvojitve. 
Njegovi svetovalci bodo izkušeni ljudje in trudil se bo, da bodo "najboljši". Na vprašanje, če bo med njimi tudi nekdanji prvi mož varnostno-obveščevalne službe SOA Dragan Lozančić, pa je odgovoril, da tega še ne ve. "Poleg tega, da je svetovalec podpredsednika vlade, je aktiven tudi v nekaterih mednarodnih institucijah. Ima precej visok ugled in vprašanje je, ali se mu to izplača," je zaključil. Prav tako še ne ve, kdaj bo prisegel in prevzel posle. Po nekaterih napovedih, bi se to lahko zgodilo 18. februarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta