Je kaj upanja za otoplitev

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
06.01.2020 19:34

Nekdanji premier je dosedanjo predsednico ugnal prepričljiveje, kot so mu napovedovale ankete

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Milanović s soprogo v Tvornici kulture po izvolitvi za predsednika
Boris Jaušovec

Privrženci novega hrvaškega predsednika Zorana Milanovića so v nedeljo zmago nad dosedanjo predsednico Kolindo Grabar-Kitarović v drugem krogu predsedniških volitev v koncertni dvorani Tvornica kulture oziroma Delavskem domu Đuro Salaj v Zagrebu slavili dolgo v noč. Hrvaška državna volilna komisija je včeraj objavila tudi uradne izide. Milanović, s podoporo socialdemokratov SDP in neakterih drugih levih strank. je prejel 1,034.389 oziroma 52,7 odstotka glasov, Grabar-Kitarovićeva, za katero je stala vladajoča HDZ, pa 929.488 glasov, torej 47,3 odstototka. Razlika med rivaloma je bila še enkrat večja od napovedi predvolilnih anket.
Ko je zmagovalec nekaj minut pred 22. uro stopil pred več kot tisočglavo množico, je ob silovitih vzklikih "Zmaga, zmaga!" komaj prišel do besede. Najprej se je zahvalil vsem, ki so prišli na volišča, še posebej tistim, ki so volili zanj. Potem ko se je zahvalil tudi protikandidatki, pa je moral množico prositi, naj neha žvižgati. In nadaljeval: "Kot predsednik bom uho in glava za vsakega državljana in ne rame za njegovo tarnanje. Kakršen sem bil kot kandidat, takšen bom tudi kot predsednik. Nočem izneveriti zaupanja, ki ste mi ga dali. Štirje milijoni iščemo mesto pod soncem, iščemo ga v Evropski uniji, ki je kljub vsemu še zmeraj najboljša, najbolj mirna celina na svetu. Z našo vlado bom sodeloval, saj kot nekdanji premier, ko marsikomu nisem bil po volji, vem, kako je, če tega ni. Nerealnih obljub nisem dajal, zato ocenjujte moje predsedniško delo od prvega dne. Državljanov na bom delil po tisti ločnici, ki je zanje najbolj boleča. Mogoče do tega spoznanja kot premier še nisem prišel. Zdaj bo drugače, saj ste glasovali za spremembo. A trudil se bom za enakopravno, pravično, solidarno, napredno Hrvaško." Dodal je, da se zaveda, da se z njegovo zmago mnogi ne morejo sprijazniti, toda: "Hrvatov nas je premalo, da bi se delili na tak način. Bodimo enotni v različnosti!" In sklenil: "Če je moja tesna, a poštena zmaga prinesla kaj vere v to družbo, sem srečen človek." Nato je z odra sestopil med občinstvo, ki ga je zasulo s čestitkami, iz zvočnikov pa se je ta večer zaslišala prva in edina hrvaška pesem Tvoja zemlja fenomenalnega Vice Vukova.
Grabar-Kitarovićeva je izid volitev pričakala v zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza. Ko so objavili izide vzporednih volitev in je bilo jasno, da je izgubila, je v dvorani zavladala mučna tišina. Kasneje je dosedanja predsednica stopila pred privržence in po poročanju slovenske tiskovne agencije nagovor začela z besedami: "Naj bog čuva mojo Hrvaško." Čestitala je Milanoviću za zmago in predlagala, da bi se sestala tudi pred uradnim prenosom oblasti, ki bo predvidoma 18. februarja. Tudi ona je morala pomiriti nezadovoljstvo svojih privržencev ob omembi Milanovićevega imena.
Povejmo, da so vsi naši sogovorniki v Tvornici kulture - denimo šef Milanovićevega volilnega štaba Orsat Miljenić pa njegov govorec Nikola Jelić, tudi nekdanji obrambni minister Ante Kotromanović - meni, novinarju iz Slovenije, zagotavljali, da bo Milanović kot predsednik storil vse, da bi se odnosi med državama izboljšali. Zdi se mi, da če so bili iskreni, so precej naivni. Napovedovali so tudi skorajšnje srečanje Milanovića s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem - ki je Milanoviću že čestital za zmago in v telefonskem pogovoru menil, da je upanje v otoplitev odnosov, podobno je ocenil tudi predsednik slovenskih socialdemokratov Dejan Židan -, kjer bi se lahko zgodil tovrstni preboj. No, na stran dejstvo, da hrvaški predsednik, tako kot tudi slovenski, nima veliko pooblastil na področju zunanje politike. Spomnimo zgolj, da je prav Milanović kot premier rekel arbitraži o meji ne, češ da je arbitražno sodišče kompromitirano, sodba pa kontaminirana in je Hrvaška ne bo (nikoli) priznala. In da se prav on, kot je za STA spomnil slovenski analitik Borut Šuklje, ni držal mokriškega dogovora o Ljubljanski banki, ki ga je z Janezom Janšo podpisal leta 2013 na Mokricah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta