Moskva zaostrila kazni za kritiziranje prostovoljskih skupin, ki sodelujejo z rusko vojsko v Ukrajini

STA, Va
14.03.2023 14:26

Isti dan je Litva eno takšnih formacij, wagnerjevce, razglasila za teroristično skupino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Reuters

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je sprejel zakonodajo, po kateri tistim, ki kritizirajo najemniške vojaške skupine ali posameznike, ki se borijo skupaj z rusko vojsko, grozi do 15 let zapora.

Ruska duma je zaostrila tudi kazni v zvezi z zakoni, uvedenimi po 24. februarju lani, ko je Rusija v Ukrajino napotila svoje vojake. Za diskreditacijo ruskih vojakov ali prostovoljcev, ki se borijo z rednimi enotami, je poslej predvidena kazen do sedem let zapora, medtem ko je bila prej zagrožena kazen do pet let. Najvišja kazen za širjenje lažnih informacij o ruskih silah pa je 15 let zapora.

Najemniške vojaške skupine, kot je Wagner, ki vodi napad ruskih sil na industrijsko mesto Bahmut, so v zadnjih mesecih pridobile velik ugled v ruski javnosti. "Od danes so ljudje, ki tvegajo svoje življenje za varnost naše države in naših državljanov, zaščiteni pred provokacijami in lažmi," je po glasovanju poudaril predsednik dume Vjačeslav Volodin. "Ta dejanja so nesprejemljiva," je dodal.

Pričakovati je, da bo predlog zakona potrdil še zgornji dom parlamenta, Svet federacije, nato pa ga bo podpisal ruski predsednik Vladimir Putin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta