Opravili test štirih cepiv proti covidu-19. Katero cepivo nudi najvišjo raven zaščite?

M.R.
16.11.2021 10:47

Test štirih cepiv je pokazal, da ima najmočnejši imunski odgovor proti covidu-19 cepivo družb Pfizer in BioNTech, osebe, ki so bile cepljene s kitajskim cepivom Sinopharm, pa bi lahko bile glede na rezultate testa najbolj izpostavljene okužbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Raziskovalci so naredili primerjavo učinkovitosti štirih cepiv proti covidu-19.

EPA

Ameriška medijska hiša Bloomberg je objavila rezultate raziskave učinkovitosti štirih cepiv proti covidu-19. V test so bila zajeta cepiva Pfizer/BioNTech, Sputnik V, Sinopharm in AstraZeneca, rezultati testa so bili objavljeni v strokovnem spletnem časopisu Cell Host and Microbe

V raziskavi je sodelovalo 196 prostovoljcev iz Mongolije, ki so jim krvno plazmo odvzeli v začetku julija. Nato so vzorce analizirali in primerjali, koliko protiteles je posameznik po cepljenju razvil. 

Raven protiteles proti virusu SARS-CoV-2 se je med vsemi štirimi cepivi precej razlikovala. Kot najučinkovitejše cepivo, ki je pri ljudeh ustvarilo najmočnejši imunski odgovor za covid-19, se je izkazalo cepivo, ki je plod ameriškega in nemškega sodelovanja (Pfizer/BioNTech). Relativno nizko raven protiteles pa so zabeležili pri tistih, ki so bili cepljeni s kitajskim in z ruskim cepivom. Pri osebah, ki so prejele oba odmerka cepiva AstraZeneca, so zabeležili srednjo raven protiteles. 

Vzrok za razlike med odzivi imunskega sistema na različna cepiva je predmet širše raziskave. Avtorji predvidevajo, da na to vpliva več dejavnikov. Med drugim tudi količina aktivnih sestavin v posameznem odmerku cepiva in tudi časovni interval med prvim in drugim odmerkom, sporočajo avtorji študije, ki prihajajo z ameriške univerze Stanford, mongolske nevladne fundacije Onom in mongolskega nacionalnega centra za nalezljive bolezni. 

Sicer pa Bloomberg opozarja, da je bila primerjava v študiji napačna, saj da je pri tistih, ki so bili cepljeni s cepivom Sputnik V, preteklo precej več časa od cepljenja do odvzema plazme kot pri ostalih. Poleg tega so bili cepljeni z ruskim cepivom tudi v povprečju 10 let starejši. Avtorji študije so še zapisali, da so tisti, ki so bili cepljeni s kitajskim cepivom Sinopharm, lahko zboleli za covidom-19, prav tako naj bi zbolevali tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Sputnik V ali AstraZeneca, vendar naj bi bilo teh manj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta