Palestinski predsednik Mahmud Abas razburil svetovno javnost

ZUR
17.08.2022 18:12

Izraelski premier Jair Lapid je obtožbe ogorčeno zavrnil, nestrinjanje je izrazil tudi nemški kancler Olaz Scholz

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemški kancler Olaf Scholz je izrazil nestrinjanje z Abasovimi besedami
Epa

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v torek sprožil ogorčene odzive, potem ko je na novinarski konferenci z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu Izrael obtožil, da je nad Palestinci izvedel holokavst. Na obtožbe se je ostro odzval izraelski premier Jair Lapid, zavrnil jih je tudi Scholz, poročajo tuje agencije.

Abas je med obiskom v nemški prestolnici na skupni novinarski konferenci s Scholzem dejal, da je "Izrael od leta 1947 zagrešil 50 pokolov v 50 palestinskih krajih". Dodal je: "50 pokolov, 50 holokavstov." S temi besedami je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali se bo opravičil Izraelu ob 50. obletnici napada palestinskih teroristov na izraelsko ekipo med olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972, v katerem je umrlo deset izraelskih športnikov in trenerjev ter nemški policist.

Lapid zgrožen, Scholz obtožbe zavrnil

Izraelski premier Jair Lapid je obtožbe ogorčeno zavrnil. "To, da Mahmud Abas obtožuje Izrael, da je zagrešil 50 holokavstov, medtem ko stoji na nemških tleh, ni le moralna sramota, ampak tudi nezaslišana laž," je v torek zvečer zapisal na twitterju. "V holokavstu je bilo umorjenih šest milijonov Judov, od tega milijon in pol judovskih otrok. Zgodovina tega ne bo nikoli odpustila," je opozoril Lapid.

Odzval se je tudi Scholz, ki je Abasove besede ostro zavrnil. "Zlasti za nas Nemce je vsakršno relativiziranje holokavsta nedopustno in nesprejemljivo," je kancler dejal za časnik Bild. Scholz je sicer Abasovim izjavam na novinarski konferenci prisluhnil z zaskrbljenim in razdražljivim pogledom, vendar se ni odzval takoj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Trenutno ni čas za priznanje palestinske neodvisnosti"

Deutsche Welle poroča, da je Scholz še dejal, da na izraelsko politiko gledajo drugače. "Jasno želim povedati, da ne bom uporabljal besed apartheid in holokavst. Menim, da teh izrazov ni primerno uporabljati za opis situacije med narodoma." Poročajo tudi, da, čeprav je Nemčija v preteklosti izrazila podporo morebitni palestinski državnosti v okviru rešitve med državama, je nemški kancler Scholz novinarjem povedal, da trenutno ni čas za spremembo situacije, misleč na nemško namero, da Palestino priznajo za neodvisno državo.

Abas ni prvič povzročil razburjenja z izjavami o holokavstu. Leta 2018 je dejal, da poboja približno šestih milijonov Judov, ki ga je zagrešila nacistična Nemčija, ni sprožil antisemitizem. Rekel je, da ga je povzročil družbeni položaj Judov kot posojilodajalcev kreditov, ki iščejo obresti. Abas se je pozneje za izjave opravičil, še poroča dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta