Papež o konfliktu na Bližnjem vzhodu: Tu smo že prešli vojne. To ni vojna, to je terorizem

STA, M.R.
22.11.2023 14:10

Papež Frančišek je v Vatikanu sprejel tako svojce izraelskih talcev, ki jih gibanje Hamas zadržuje v Gazi, kot sorodnike palestinskih zapornikov v Izraelu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež Frančišek s Palestinci, ki imajo sorodnike v Gazi.
Reuters

Obe strani močno trpita, je po srečanju dejal na splošni avdienci in dodal, da dogajanje na Bližnjem vzhodu ni več vojna, temveč terorizem.

"Zjutraj sem sprejel dve delegaciji, skupino Izraelcev s sorodniki, ki so talci v Gazi, in skupino Palestincev s sorodniki, ki so zaprti v Izraelu," je Frančišek dejal ob zaključku redne avdience. "Močno trpijo, slišal sem, kako oboji močno trpijo," je povedal.

"To delajo vojne, a tu smo že prešli vojne. To ni vojna, to je terorizem," je poudaril, ni pa pojasnil, ali ima v mislih napad Hamasa 7. oktobra, izraelske vojaške operacije v Gazi ali oboje.

Nagovor je zaključil s pozivom vsem zbranim na Trgu svetega Petra, naj molijo za mir.

Vatikan je minuli teden ob napovedi sprejema obeh delegacij sporočil, da želi papež s srečanji, ki da so izključno humanitarne narave, izkazati "duhovno bližino". Navedli so še Frančiškovo izjavo, da je vsako človeško bitje katerekoli narodnosti ali vere sveto in ima pravico do življenja v miru.

Nikol Beizer je sestra Nik Beizer, ki so jo ugrabili palestinski skrajneži.
Reuters

Izrael in Hamas sta sicer prav danes potrdila dogovor, ki predvideva izmenjavo 50 od približno 240 talcev, ki jih je 7. oktobra zajel Hamas, in več kot sto palestinskih zapornikov v Izraelu med štiridnevnim premirjem v Gazi. Izrael sicer vztraja, da gre samo za premor, saj da dogovor ne pomeni konca vojaških operacij v oblegani palestinski enklavi. Zaenkrat ni jasno, kdaj bo premor stopil v veljavo.

Nasilje na območju se je znova razplamtelo v začetku oktobra, ko je Izrael v odgovor na Hamasov napad, v katerem je bilo ubitih okrog 1200 ljudi, sprožil silovito obstreljevanje in nato še kopensko operacijo na območju Gaze. Tam je doslej umrlo že več kot 14.000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta