Poljski po milijon evrov kazni na dan zaradi ukrepov proti sodnikom

Vanessa Čokl
27.10.2021 14:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpredsednica EK komisarka Vera Jourova 
EPA

Sodišče EU je naložilo Poljski plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.

Poljska mora Evropski komisiji plačevati po milijon evrov na dan, ker ni spoštovala začasne odredbe sodišča in ni prenehala uporabljati določil nacionalne zakonodaje v povezavi s pristojnostmi disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, je sporočilo Sodišče EU v Luksemburgu.

"Spoštovanje začasnih ukrepov, sprejetih 14. julija 2021, je nujno za preprečitev resne in nepopravljive škode pravnemu redu EU in vrednotam, na katerih unija temelji, še posebej vladavini prava," so zapisali na sodišču.

Komisija je sodišče k dnevni denarni kazni za Poljsko do uveljavitve ustreznih ukrepov pozvala v začetku septembra. "Poljska nedavnih sodb Sodišča EU glede neodvisnosti poljskih sodnikov ni v celoti uveljavila. Na primer, disciplinska zbornica še nadaljuje nekatere dejavnosti proti sodnikom, čeprav bi jih morala v celoti ukiniti," je takrat izpostavila podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta