Posvet o brexitu: Johnsonov predstavnik novinarje razdelil v dve skupini, nato pa eno poslal domov

M.R.
04.02.2020 10:40

Predstavnik britanskega premierja je novinarje, ki so prišli na posvet o pogajanjih z Evropsko unijo o trgovini, razdelil v dve skupini, nato pa eno preprosto odslovil. Kritično so se odzvali tudi tisti, ki so bili "izbrani".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Britanski premier Boris Johnson
Reuters

Včeraj je britanska vlada pripravila posvet z novinarji o načrtih premierja Borisa Johnsona glede brexita. Na tehnični posvet o ozadju, kot so ga poimenovali na Downing Streetu 10, so povabili novinarje, ki naj bi jim razložili, kako bi do konca letošnjega leta z Evropsko unijo izpogajali dogovor o brezcarinski trgovini, kot ga ima Kanada. 
Ko so novinarji iz različnih medijev prišli v prostore vlade, so jih najprej zaprosili za njihova imena, ob tem pa so jih razvrstili v dve skupini. Nato je glavni predstavnik za medije v Johnsonovem kabinetu Lee Cain eno skupino povabil naprej, ostalim pa dejal, da lahko odidejo. 
Ko so ga prosili, če lahko pojasni, zakaj predstavniki nekaterih medijev ne smejo na "brifing", jim je odgovoril: "Lahko se odločimo za posvet s komerkoli hočemo." Nato pa so vsi novinarji zavrnili udeležbo na dogodku in so tudi zapustili prostore vlade. Med njimi sta bila tudi urednica političnih tem pri BBC-ju Laura Kuenssberg in novinar televizije ITV Robert Peston
Cain ni želel pojasniti, koliko davkoplačevalskega denarja so zapravili za načrtovan selektivni posvet, na katerem naj bi sodelovali tudi strokovnjaki različnih državnih služb. Med njimi naj bi bil tudi glavni pogajalec David Frost, ki naj bi pojasnil stališče Združenega kraljestva ob prihajajočih pogajanjih. 
Kulturna ministrica vlade v senci Tracy Brabin, ki pokriva tudi področje medijev, je v odzivu dejala, da je svoboda medijev eden izmed stebrov britanske demokracije. Zaskrbljujoče je, da Boris Johnson uvaža taktike od Donalda Trumpa"Bodoči trgovinski sporazum z Evropsko unijo predstavlja vprašanje, ki je za javnost izjemnega pomena. Tistih, ki imajo dostop do tako pomembnih informacij, vlada ne bi smela izbirati kot češnje," je dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta