(VIDEO) Novi časi za Veliko Britanijo in EU: Johnson napovedal poenotenje države

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
31.01.2020 19:26

V Evropski uniji in Združenem kraljestvu različno gledajo na britansko slovo od združene Evrope.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagovorniki brexita so že začeli akcijo Kupujmo domače.
EPA

Vsaka ločitev je težka, a slovo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske od Evropske unije je bilo točno ob polnoči polno mešanih občutkov: eni so bili neskončno veseli, drugi žalostni, veliki večini Britancev in Evropejcev pa je bilo po triinpolletni brexitovski odisejadi že vseeno. Resničnost bodo prinesla naslednja leta, ko bosta Velika Britanija in Evropska unija urejali medsebojne odnose s prostotrgovinskim sporazumom na čelu. Optimistični britanski premier Boris Johnson je prepričan, da bodo nova razmerja urejena do konca letošnjega leta, bolj realistični evropski politiki z glavnim pogajalcem Michelom Barnierjem pa ocenjujejo, da bo potrebno do desetkrat več časa.

Britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bi se lahko znova srečala junija. V živo ali virtualno, še ni znano.
EPA

Spravljiva Evropa

"Evropa se je v soboto po slovesu Združenega kraljestva zbudila v novo jutro, države članice EU pa bodo še naprej gradile skupno prihodnost," so v skupni izjavi zapisali predsedniki treh glavnih institucij Evropske unije. Poslovili so se tudi neposredno. "Naša unija je pridobila politični zagon in je postala globalna gospodarska sila," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na posebni tiskovni konferenci v Bruslju, na kateri je s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom predstavila stališče EU. "Naše izkušnje so nas izučile, da moč ni v vzvišeni osamljenosti, ampak v naši enkratni uniji," je dodala. Besedna zveza vzvišena osamljenost (splendid isolation) se nanaša na britansko zunanjo politiko v 19. stoletju, ko se ni vmešavala v politiko celinske Evrope.

Morala sta opraviti najtežji del ločitve: nekdanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in bivša britanska premierka Theresa May.
EPA

Samozavestna Britanija

Tudi v Združenem kraljestvu so na različne načine zaznamovali slovo od EU. Nasprotniki brexita so v Dovru ob Rokavskem prelivu izobesili velik napis Še vedno ljubimo EU. Napis v Dovru je bil zasluga britanskega evroposlanca Antonyja Hooka iz vrst liberalnih demokratov, ki je deset tisoč funtov (nekaj manj kot dvanajst tisoč evrov) za 150 kvadratnih metrov velik transparent zbral z množičnim financiranjem. Pojasnil je, da je napis za tiste, ki cenijo odnos Združenega kraljestva z unijo, pa tudi za tri milijone državljanov EU, ki so si v Združenem kraljestvu ustvarili dom. Zagovorniki brexita so medtem pripravili piknik v središču Londona v odgovor na večkratne pozive evropskih uradnikov, da mora Združeno kraljestvo v odnosih z EU "pojesti, kar si je skuhalo". Toda prizori v središču Londona niso bili najbolj prijetni. Videti je bilo tudi ljudi, ki so teptali in zažigali zastave EU, podobno, kot to počnejo v Iranu s simboli ZDA in Izraela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta