Predsednica Evropske komisije: Pripraviti se moramo celo na popolno prekinitev dobav plina iz Rusije

Va, STA
06.07.2022 12:24

"Jasno je, da ruski predsednik energijo uporablja kot orožje," pravi Ursula von der Leyen. Trenutno je 12 članic Evropske unije prizadetih zaradi popolne ali delne prekinitve dobav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen
EPA

Evropska unija mora biti pripravljena na nove motnje v oskrbi s plinom, celo na popolno prekinitev dobav iz Rusije, je v razpravi v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Tačas je 12 članic EU prizadetih zaradi popolne ali delne prekinitve dobav, je povedala. "Jasno je, da ruski predsednik Putin energijo uporablja kot orožje," tako predsednica EK. Zato je napovedala je skorajšnji krizni načrt Evropske komisije.

"Države članice že razpolagajo z nacionalnimi načrti ukrepov. To je dobro, a potrebujemo evropsko usklajevanje in skupno ukrepanje," poudarja. Treba je zagotoviti, da se bo v primeru popolne ustavitve dobav iz Rusije plin, ki bo na razpolago, stekal tja, kjer ga bodo najbolj nujno potrebovali. "Poskrbeti moramo za evropsko solidarnost. In zaščititi moramo notranji trg ter dobavne verige industrije," je izpostavila in spomnila na grenko lekcijo pandemije covida-19, kako nevarni so lahko egoizem, protekcionizem, zapiranje meja in prepovedovanje izvoza.

Prizadevanja za iskanje novih zanesljivih dobaviteljev plina po besedah predsednice Evropske komisije dobro napredujejo. Od marca se je uvoz utekočinjenega zemeljskega plina v Evropo iz drugih držav v primerjavi z letom pred tem povečal za 75 odstotkov, uvoz iz ZDA se je celo skoraj potrojil. Povprečni mesečni uvoz ruskega plina pa se je v primerjavi z lani zmanjšal za tretjino.

Obenem je zavrnila pozive, da bi bilo treba spričo vojne v Ukrajini in energetske krize upočasniti zeleni prehod oziroma tranzicijo EU na obnovljive vire energije. "Prav novo varnostno okolje je najboljši argument za to, da še pospešimo uporabo obnovljivih virov," je poudarila, saj omogočajo neodvisnost od ruskih fosilnih goriv.

Spopadanje z energetsko krizo in zagotavljanje zadostnih dobav energentov bo ena ključnih nalog češkega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Prioritete predsedovanja je evropskim poslancem v Strasbourgu predstavil češki premier Petr Fiala. Kot je zatrdil, bo energetski načrt odražal solidarnost EU, kakršno je uspela pokazati ob vrhuncu pandemije covida-19. "Pot, ki jo želi ubrati češko predsedstvo, je v prvi vrsti delo na skupnih evropskih projektih, ki nas osvobajajo odvisnosti od Rusije," je dejal. In da morajo navkljub visoki inflaciji in kratkoročnim tveganjem v dobavi energentov v jedru prestrukturiranja energetskega trga EU ostati okolju prijazne politike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta