Predsednika krivijo zločina nad lastnim ljudstvom

ZUR
27.10.2021 16:42
Senatorji populističnega Jaira Bolsonara, ki že od začetka zanika nevarnost covida-19, bremenijo med drugim zločina proti človečnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudje vztrajno protestirajo proti Bolsonarovemu minimaliziranju ogroženosti, a predsednik jih ne sliši. Foto: REUTERS
Reuters

Brazilska senatna komisija je v torek potrdila obremenjujoče poročilo, ki za predsednika Jaira Bolsonara predlaga kazensko ovadbo zaradi njegovega upravljanja pandemije covida-19. V skoraj 1200 strani dolgem poročilu senatorji sicer predlagajo tudi vložitev obtožnice zoper 77 drugih ljudi, med njimi zoper več ministrov in tri Bolsonarove otroke. Končno poročilo, ki ga je komisija po šestmesečni preiskavi odziva Bolsonarove vlade na pandemijo predstavila prejšnji teden, je podprlo sedem od enajstih članov komisije.{infobox-gray_full}174983{/infobox-gray_full}

Komisija sodno oblast poziva, naj Bolsonara obtožijo devetih zločinov, povezanih z njegovim omalovaževanjem covida-19 in neupoštevanjem zdravstvene stroke glede ukrepov za zajezitev pandemije. Obtožbe vključujejo zločine proti človečnosti, sprevračanje dejstev, šarlatanstvo in spodbujanje k zločinu. Prvotni predlog je bil še hujši, najprej so v komisiji razpravljali celo o obtožbah za genocid in umore, a niso dosegli soglasja. Komisija sicer nima pooblastil za vložitev obtožb, prav tako je malo verjetno, da bo generalni državni tožilec ali predsednik spodnjega doma, oba sta Bolsonarova zaveznika, sprožil kazenski postopek ali postopek ustavne obtožbe. Toda poročilo bo še dodatno zmanjšalo podporo javnosti Bolsonaru, ki bi glede na trenutne ankete na volitvah prihodnje leto lahko izgubil proti nekdanjemu levičarskemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi.{api_embed_photo}720949{/api_embed_photo}

Senatorji so prav tako pozvali vrhovno sodišče, naj predsedniku za nedoločen čas prepove uporabo spletnih družbenih omrežij. Bolsonaro je namreč v četrtek na svojem facebook profilu v posnetku v živo omenil neobstoječa uradna poročila britanske vlade, po katerih naj bi se aids pri polno cepljenih osebah razvijal veliko hitreje od pričakovanega. "Tovrstnega obnašanja ne moremo več dopuščati," so navedli v dokumentu, ki ga je podpisal podpredsednik enajstčlanske komisije senatorjev Randolfe Rodrigues. Oblasti so še pozvali, naj odpravijo zaupnost podatkov na Bolsonarovih računih v družbenih omrežjih in mu preprečijo prijavo, da bi s tem preprečili uničenje dokazov. Prav tako želijo, da sodišče Bolsonaru ukaže uradni umik izjave na javni televiziji. Pri tem mora ovreči vse povezave med cepljenjem proti covidu in razvojem aidsa, drugače naj plača 50.000 realov (7700 evrov) kazni za vsak dan neupoštevanja ukaza. Facebook je videoposnetek o povezavi cepljenosti z aidsom sicer odstranil zaradi kršenja njihove politike o širjenju dezinformacij, Youtube pa je posnetek onemogočil in za en teden zablokiral Bolsonarov račun.

Populistični desničarski predsednik Bolsonaro je vse od začetka epidemije podcenjeval koronavirus. V nekem trenutku je virus označil za povzročitelja "majhne gripe" in promoviral zdravljenja, o katerih so znanstveniki menili, da so neučinkovita. Iz gospodarskih razlogov je nasprotoval epidemiološkim ukrepom. Dvomil je tudi o smiselnosti cepljenja, sam se ni cepil, pa tudi zaščitne maske ni nosil skoraj nikoli. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta