Predsedniške volitve v Avstriji: Van der Bellen z vsemi pometel v prvem krogu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi-stari avstrijski predsednik sinoči po volilni zmagi.
Epa

Dosedanjemu avstrijskemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu se obeta zmaga na predsedniških volitvah že v prvem krogu. Tako vsaj mu s precejšnjo zanesljivostjo napovedujejo izidi vzporednih volitev avstrijske javne televizije ORF in instituta SORA.

Van der Bellen naj bi namreč po teh izidih kot neodvisni kandidat dobil na nedeljskih predsedniških volitvah dokaj udobnih 55,4 odstotka glasov 6,4 milijona avstrijskih volilnih upravičencev starih nad 16 let. Volilna udeležba naj bi bila 66,1-odstotna. Pri tem navajajo, da je statistična napaka zgolj plus ali minus dve odstotni točki. Na drugo mesto se je pričakovano uvrstil kandidat skrajno desničarskih svobodnjakov Walter Rosenkranz, in sicer z nekaj več podpore, kot so mu jo napovedovale dosedanje ankete. Torej ne zgolj 15 odstotkov, dobil naj bi bil 18,8 odstotka glasov. Tretji je vendarle levičarski populisti Dominik Wlazny iz satirične Stranke piva z 8,2 odstotka. Četrti je odvetnik Tassilo Wallentin z 7,8 odstotka glasov, sledi kolumnist Gerald Grosz s 6,1 odstotka. Na zadnjih mestih pa sta - tudi napovedano - pristala vodja proticepilne stranke MFG Michael Brunner z 2,3 odstotka in podjetnik Heinrich Staudinger z 1,6 odstotka glasov. Vrstni red po drugem mestu se bo do konca ponedeljka še gotovo spreminjal. Toda dejstvo, da je bil Van der Bellen izvoljen za drugi šestletni mandat v Hofburg, ne bi smelo biti ogroženo.

Slavje v štabu Van der Bellena
Reuters

Jutri sicer v Avstriji začnejo šteti še glasove po pošti, ki jih je slab milijon. Pred šestimi leti so glasovi po pošti koristili prav Van der Bellnu, ki je razliko do takratnega tekmeca, prav tako svobodnjaka Norberta Hoferja, povišal še za dve odstotni točki.

Ohranjen ugled Avstrije

V palači Nižjeavstrijskega na Dunaju, kjer je več sto novinarjev in novinarskih ekip sinoči pričakovalo zmagovalca predsedniških volitev, da po verjetni zmagi nagovori državljane, smo vprašali nekaj sogovornikov, ali je bila zmaga Van der Bellna že v prvem krogu zanje morda presenečenje. Medijski ekspert Hans Mahr: "Izidi so bili pričakovani, napovedovale so jih predvolilne ankete. Za ugled Avstrije v tujini je važno, da Van der Bellen ostane predsednik. Uspeh katerega koli drugega kandidata bi namreč prav gotovo poskrbel za odkimavanje z glavami. Zmaga Van der Bellna s 55 ali 56 odstotki je jasna. Za ta rezultat pa ni zaslužen zgolj sam, ker je bil izjemno dober predsednik že v prvem mandatu, pač so zaslužni tudi njegovi predsedniški izzivalci, ki mu niso bili v ničemer dorasli. Takšnih si kot predsednikov države sploh ne morem predstavljati." Mahra smo še povprašali, kako to, da Van der Bellnu ni nič škodilo to, da ni šel niti na en televizijski predvolilni dvoboj oziroma mnogoboj.

Hans Mahr
Boris Jaušovec

"Za predsednika, ki se poteguje za drugi mandat, je v Avstriji postalo običajno, da na televiziji ne nastopa v predvolilnih debatah z drugimi kandidati. To je v Avstriji postalo normalno že od predsednika Rudolfa Kirschlägerja dalje. Je pa res, da smo zavoljo tega novinarji malce bolj razočarani. Volivci mu tega, kot vidimo, niso zamerili," je pojasnil Mahr.

Govorili smo tudi z avtorjem in kabaretistom Thomasom Maurerjem. Tudi njega izid ni presenetil, vendar je opozoril: "Upal sem na ta izid za Van der Bellna. Drugi krog bi bil povsem odveč, ker so preostali kandidati v predvolilnem boju postajali precej neprebavljivi. 55 odstotkov za predsednika v prvem krogu je soliden izid, ni pa triumfalen. Pravzaprav me je bolj presenetil nizek rezultat za Walterja Rosenkranza. Toda če seštejemo glasove še ostalih desničarskih, skrajnih kandidatov, so skupaj dobili več kot tretjino glasov, kar gotovo ni v redu. V resnici pa še nisem doživel tako dolgočasnega, vendar mirnega volilnega večera. Je pa to v tem napetem političnem stanju v svetu gotovo dober znak za Avstrijo."

Thomas Maurer
Boris Jaušovec

V nedeljo zjutraj se je v Avstriji odprlo 10.090 volišč. Zadnja so zaprli ob 17. uri na Dunaju in v Innsbrucku. Zaradi velike udeležbe Avstrijcev na tako imenovanih volitvah po pošti letos volišč ponekod niso odprli takoj po polnoči, kar so v preteklosti počeli na letališčih pa tudi na nekaterih železniških postajah, poroča avstrijska javna televizija ORF.

Volitve po pošti

Kako teče glasovanje po pošti, nam je razložil graški kulturnik in publicist Michael Petrowitsch: "Najprej se je treba elektronsko prijaviti za glasovanje po pošti in nato v dnevu ali dveh dobiš na hišni naslov pismo z glasovnico. Nato imaš nekaj dni časa, da obkrožiš svojega kandidata. Volilni listek oddaš na poštnem uradu ali na mestnem uradu pred nedeljo. Ljudem je to všeč, saj jim ni treba v nedeljo izgubljati časa z odhodom na volišče. Cenijo tudi, da nimajo nobenega stika z volilno komisijo in ostanejo anonimni."

Michael Petrowitsch: "Pri glasovanju po pošti je ljudem všeč, da jim ni treba v nedeljo izgubljati časa z odhodom na volišče."
Igor Napast

Avstrijci so predsednika za naslednji šestletni mandat v Hofburgu izbirali med rekordnimi sedmimi kandidati. Po javnomnenjskih anketah je bil vse od avgusta, ko so začeli meriti javnomnenjski utrip, v veliki prednosti s čez 50 odstotki glasov dosedanji predsednik, 78-letni Alexander Van der Bellen. Le zadnja objavljena anketa instituta INSA minuli petek mu je namerila 46,5 odstotka glasov, kar je poskrbelo za malo nedeljske napetosti, ali bo predsednik za zmago moral iti še v drugi krog, ki je bil napovedan za 6. november. Zdaj kaže, da drugega kroga torej ne bo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta