Protestniki v Jeruzalemu in Tel Avivu blokirali glavni vpadnici v mesto

STA, Gr.G.
01.04.2024 10:01

Protestniki zahtevajo, da vlada s Hamasom doseže nov dogovor o izpustitvi talcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Protivladni protestniki v Jeruzalemu in Tel Avivu so v nedeljo zvečer na drugi zaporedni protestni večer, na katerem so se vrstili pozivi k izpustitvi talcev iz Gaze, blokirali glavni vpadnici v mesto. Policija je proti protestnikom, ki trdijo, da je bil protest najbolj množičen od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze, uporabila vodni top.

EPA

V Jeruzalemu so se protestniki z baklami sprehodili mimo izraelskega parlamenta, nato pa so se odpravili proti osrednji avtocesti, ki vodi v mesto in za dve uri ohromili promet. Policija pa je proti protestnikom uporabila vodni top, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki nasprotujejo vladi Benjamina Netanjahuja, ki je po njihovem mnenju kriva za to, da palestinsko islamistično gibanje Hamas v Gazi še vedno zadržuje nekaj več kot sto talcev. Družine talcev v izraelskih mestih so pod sloganom "Pripeljite jih nazaj" sicer protestirale vsak dan v preteklem tednu.

EPA

V izraelskih napadih na Gazo je bilo od začetka vojne oktobra lani ubitih skoraj 33.000 Palestincev, ranjenih pa več kot 75.000. Medtem ostaja v rokah Hamasa več deset talcev, ki so jih 7. oktobra lani ugrabili v napadu na Izrael.

Protestniki zahtevajo, da vlada s Hamasom doseže nov dogovor o izpustitvi talcev, Netanjahu medtem vztraja pri vojaških rešitvah konflikta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta