Putin: "V svetu se oblikuje nov svetovni red ... ta naravni proces je nepovraten"

STA, M.R.
11.10.2024 13:01

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na konferenci v turkmenski prestolnici Aškabad dejal, da so mednarodni odnosi vstopili v obdobje temeljnih sprememb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin v Turkmenistanu
Reuters

Po njegovem je potreben nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta. Vladimir Putin se bo ob robu dogodka srečal tudi z iranskim predsednikom Masudom Pezeškianom.

"Mednarodni odnosi so vstopili v obdobje globalnih, temeljnih sprememb. V svetu se oblikuje nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta, in ta naravni proces je nepovraten," je v govoru na mednarodnem političnem forumu dejal Putin.

Putin je po poročanju ruskih medijev tudi opozoril, da nastajajo novi močni centri gospodarske rasti, finančnega in političnega vpliva, predvsem na globalnem vzhodu in jugu. V govoru, ki ga je v živo prenašala ruska televizija, je dejal še, da se svet "sooča z grožnjami brez primere, ki jih povzročajo civilizacijske razprtije, medetnični in medverski konflikti".

Konference v Aškabadu se sicer udeležujejo številni regionalni voditelji, med drugim tudi iz Kazahstana, Irana, Mongolije in Pakistana. Putin pa naj bi imel ločene pogovore z gostiteljem srečanja, turkmenskim kolegom Serdarjem Berdimuhamedovim.

Ob robu dogodka ima na programu tudi srečanje z iranskim predsednikom Pezeškianom, s katerim naj bi govorila o razmerah na Bližnjem vzhodu in dvostranskih odnosih.

Današnji dogodek v turkmenski prestolnici je posvečen 300. obletnici rojstva velikega turkmenskega pesnika in misleca Mahtumkulija Fragija, vendar pa bodo po poročanju medijev dejansko v ospredju številna dvostranska srečanja.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta