Rasizem pod oblaki in nad njimi: Ryanairov vprašalnik v "afrikanščini" razburja

ZUR
07.06.2022 17:03

Letalska družba Ryanair od južnoafriških potnikov zahteva, da s testom iz znanja afrikanščine dokažejo svoje poreklo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizkocenovna letalska družba Ryanair si je (spet) nakopala zamero.
Reuters

Državljani Južnoafriške republike obsojajo irsko letalsko družbo Ryanair, ker od njih zahteva, da pred vkrcanjem na njena letala opravijo test v afrikanščini, in jo obtožujejo diskriminacije. V Južnoafriški republiki je enajst uradnih jezikov in mnogi prebivalci poročajo, da ne razumejo afrikanščine, ki jim je bila vsiljena v času vladavine belske manjšine. Test je sestavljen iz splošnih vprašanj o Južnoafriški republiki. Predstavniki Ryanaira test zagovarjajo, saj z njim menda razkrijejo potnike, ki potujejo s ponarejenimi južnoafriškimi potnimi listi. "Zaradi močno razširjenih ponarejenih južnoafriških potnih listov od potnikov, ki potujejo v Veliko Britanijo zahtevamo, da izpolnijo preprost vprašalnik v afrikanščini," so zapisali v izjavi za javnost. "Če potniki vprašalnika niso sposobni izpolniti, se ne morejo vkrcati na letalo, mi pa jim povrnemo denar za vozovnico."

Južnoafričan Dinesh Joseph, ki je hotel maja z otoka Lanzarote odpotovati v London, je bil šokiran, ko so mu uslužbenci Ryanaira vzeli potni list ter letalsko vozovnico in vstopni kupon, nato pa so od njega zahtevali, da izpolni vprašalnik v afrikanščini. Ko je protestiral zaradi afrikanščine, so mu uslužbenci letalske družbe dejali, da gre vendarle za njegov jezik. "V meni je vrelo, bil sem tik pred tem, da eksplodiram. Preplavila sta me občutek tesnobe in jeze," je Joseph povedal za televizijo BBC. "Trdosrčno in brezčutno je ljudi siliti, da izpolnijo vprašalnik, ki pri njih vzbudi toliko čustev - afrikanščina je bila jezik apartheida," je še dejal Joseph in dodal, da se je počutil "potlačenega". Vztrajal je, da to, da človek govori afrikanščino, ni prav noben dokaz, da je zares Južnoafričan.

Silovita razprava o Ryanairovem vprašalniku v afrikanščini se je vnela tudi na internetu. Na twitterju je nekdo to Ryanairovo politiko označil za "fanatični nesmisel". Neki drugi uporabnik tega družbenega omrežja je Ryanair spomnil, da v Južnoafriški republiki ni več apartheida in naj se pouči glede razmer v tej državi. Med zadnjim štetjem prebivalstva, opravljenim leta 2011, je le približno trinajst odstotkov Južnoafričanov navedlo, da je afrikanščina njihov materni jezik, medtem ko jih precej več označilo, da sta njihova materinščina zulujščina ali koščina.

Novinarji televizije BBC so na letalsko družbo Ryanair naslovili vprašanje, zakaj so se odločili vprašalnik sestaviti v afrikanščini in ne v katerem drugem južnoafriškem uradnem jeziku, vendar odgovora niso prejeli. Britanski mejni organi tega testa ne zahtevajo. Vprašalnik, ki je povrh vsega poln slovničnih in pravopisnih napak, med drugim vsebuje vprašanja, kakšna je mednarodna klicna številka za Južnoafriško republiko, katero mesto je njena prestolnica in kdo je trenutno njen predsednik. Conrad Steenkamp, predsednik južnoafriškega odbora za afrikanščino, pa je vprašalnik označil za absurden in dejal, da le otežuje prizadevanja za izboljšanje ugleda afrikanščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta