Rusi vkorakali v mesto, ki je ključno za urajinsko obrambo v Donbasu

M.R.
08.10.2024 07:02

Ruske sile so se prebile do predmestja vzhodnega ukrajinskega mesta Toreck, je pozno sinoči sporočila ukrajinska vojska. To je manj kot teden dni po tem, ko je padel bližnji Vugledar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti Torecku ruske sile napredujejo že od avgusta.
Profimedia

"Situacija ni stabilna, boji se vodijo dobesedno na vsakem vstopu v mesto," je za ukrajinsko javno televizijo povedala predstavnica operativno taktične skupine Lugansk Anastasija Bobovnikova. "Rusi so vstopili v vzhodno predmestje," je dodala. Proti Torecku sicer ruske sile, ki nadzirajo nekaj manj kot petino ukrajinskega ozemlja, napredujejo že od avgusta. Pehotne enote ob podpori zelo uničujočih bomb zavzemajo vas za vasjo. 

Toreck je na prvi bojni liniji že deset let, saj leži v bližini teritorija, ki so ga leta 2014 zavzeli ruski separatisti, in je že od tedaj predstavljal sidro ukrajinske obrambe. 

Zavzetje mesta, ki je bilo do leta 2016 znano pod imenom Dzeržinsk, torej po ustanovitelju tajne sovjetske policije Feliksu Dzeržinskem, bi Moskvo približalo k cilju predsednika Vladimirja Putina, da prevzame nadzor nad celotnim Donbasom, ki obsega pokrajini Lugansk in Doneck.

Ukrajinski vojaški analitiki menijo, da bi padec Torecka Moskvi omogočil, da preseka ključne logistične poti, ki povezujejo operativno zaledje kijevskih sil s prvo bojno linijo, vključno z glavno cesto Pokrovsk-Kostjantinivka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta