Rusija trdi, da v Ukrajini namerno počasi napreduje. Zahodni analitiki imajo drugačno razlago

Na operativnem področju Rusiji primanjkuje streliva, vozil in osebja, ocenjuje britansko obrambno ministrstvo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovoril Varnostni svet ZN.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uničeni ruski oklepniki, v kijevski regiji na ogled na dan neodvisnosti Ukrajine 24. avgusta.  
Reuters

Napredovanje ruske vojske v Ukrajini se je upočasnilo, vendar je to namerna odločitev, da bi se izognili civilnim žrtvam, je med obiskom v uzbekistanski prestolnici Taškent dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, poroča britanski BBC.

"Med posebno vojaško operacijo strogo upoštevamo norme o človekovih pravicah. Napadi se z zelo natančnim orožjem izvajajo na ukrajinske vojaške objekte - na poveljniške centre, letališča, skladišča, obrambno utrjena območja in vojaške proizvodne objekte," je dejal Šojgu. Po njegovih besedah ruske sile delajo vse, da bi se izognile civilnim žrtvam. "Jasno je, da to upočasnjuje hitrost napredovanja, vendar to počnemo namenoma." Hkrati je zatrdil, da operacija v Ukrajini poteka po načrtih, in zanikal, da so civilisti tarča ruskih napadov.

Tudi drugi predstavniki ruskih oblasti nenehno opozarjajo, da ne ciljajo civilistov, kar pa mnoge mednarodne agencije zavračajo, nekatere organizacije za človekove pravice, kot je Amnesty International, pa Rusijo obtožujejo vojnih zločinov. Zahodni analitiki pa trdijo, da je rusko napredovanje zastalo zlasti zaradi ukrajinskega odpora in slabe logistične podpore. Tudi britansko obrambno ministrstvo opozarja, da ofenziva v regiji Donbas napreduje zgolj minimalno, Rusija pa naj bi pričakovala velik ukrajinski protinapad.

"Na operativnem področju Rusiji primanjkuje streliva, vozil in osebja. Morala v številnih delih vojske je slaba, ruska diplomatska moč se je zmanjšala, njeni dolgoročni gospodarski obeti pa so slabi," je na twitterju zapisalo britansko obrambno ministrstvo.

Zelenski: Vsi lahko vidijo, kako zelo je svet odvisen od naše neodvisnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru Varnostnemu svetu Združenih narodov poudaril pomen ukrajinske neodvisnosti za ves svet. Njegov nagovor je neuspešno skušala blokirati Rusija, ki je zahtevala, da se mora Zelenski, če želi govoriti pred VS ZN, zasedanja udeležiti v dvorani.

"Danes naša država praznuje dan neodvisnosti in zdaj lahko vsi vidijo, kako zelo je svet odvisen od naše neodvisnosti," je v nagovoru dejal ukrajinski predsednik. Opozoril je, da bodo "ruski morilci verjetno končali v Evropi, Aziji, Afriki in Latinski Ameriki" v kolikor Rusije ne ustavijo v Ukrajini.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je v nagovoru VS ZN dejal, da nima upanja v čimprejšnji konec vojne v Ukrajini, saj da "kljub napredku na humanitarnem področju ni videti, da bi se spopadi v Ukrajini lahko kmalu končali". Opozoril je, da se še vedno pojavljajo območja, kjer bi lahko prišlo do dodatnega stopnjevanja napetosti.

Guterres je spomnil tudi na ruski napad na Ukrajino pred natanko šestimi meseci. V vojni je bilo ubitih ali ranjenih na tisoče civilistov, med njimi na stotine otrok.

Generalni sekretar je opozoril, da je bil svet priča hudim kršitvam mednarodnega prava na področju človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava. Vendar pa mu dogovor o izvozu žita iz Ukrajine, ki sta ga Moskva in Kijev sklenila konec julija, daje upanje za prihodnost, je dejal.

Danes sicer mineva šest mesecev od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki obenem praznuje tudi dan neodvisnosti.

Papež ob dnevu neodvisnosti Ukrajine pozval k miru

Papež Frančišek je ob današnjem dnevu neodvisnosti Ukrajine pozval k miru v državi, kjer se je pred natanko pol leta začela ruska invazija. Posvaril je tudi pred tveganjem za jedrsko katastrofo v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež je ob koncu splošne avdience v Vatikanu povabil vse, naj molijo za "mir za ljubljeno ukrajinsko ljudstvo", ki že šest mesecev trpi grozote vojne.

"Upam na konkretne korake za končanje vojne in zmanjšanje tveganja za jedrsko katastrofo v Zaporožju," je med drugim poudaril papež. 85-letni Frančišek je vojno označil za norost in spomnil na "številne nedolžne, ki na vseh straneh plačujejo za norost" - zapornike, begunce, otroke in sirote. "Mislim tudi na ubogo dekle, ki je umrlo v Moskvi zaradi bombe pod sedežem njenega avtomobila," je dodal papež. Gre za Darjo Dugino, hči ultranacionalista in tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina Aleksandra Dugina, ki je bila ubita v soboto v napadu z avtomobilom bombo blizu Moskve.

"Vojno plačajo nedolžni," je poudaril papež in obsodil vojne dobičkarje. "Tisti, ki služijo z vojno in prodajajo orožja, so kriminalci, ki ubijajo človeštvo," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta