Ruska novinarka dala odpoved: Šefom sem povedala, da tega dela ne morem več opravljati

M.R.
23.03.2022 11:53

Potem ko je poročila na ruski državni televiziji Prvi kanal s protestom proti ruski invaziji Ukrajine prekinila urednica, se je zdaj oglasila še ena novinarka te televizije, ki je dala odpoved ravno zaradi dejanj ruske vojske v sosednji državi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Žana Agalakova, ki je bila v preteklosti tudi voditeljica informativnih oddaj, do včeraj pa dopisnica iz Pariza, je v torek na novinarski konferenci povedala, da je iz protesta proti vojni v Ukrajini dala odpoved.

"Ko sem govorila s svojimi šefi, sem jim dejala, da tega dela ne morem več opravljati," je povedala, nato je pojasnila razlog za svoje dejanje: "Prvi kanal sem zapustila samo zaradi začetka vojne."

Prepričana je, da je Kremelj izkoristil televizijo za širjenje svoje propagande in da oblasti že leta zatirajo neodvisne medije. Želela si je, da bi Rusi slišali njeno sporočilo, da naj si ne dovolijo "zombifikacije" s propagando in da naj pričnejo iskati alternative vire informacij.

Predvidevala je, da jo bodo ruski uradniki diskvalificirali z oznako, da je tuja agentka, pri tem pa je še zatrdila, da ne dela za nikogar, temveč le za interese svoje države. 

Kazen za urednico, ki je prekinila poročila

Kot smo zapisali uvodoma, je v začetku meseca novinarka in urednica Marina Ovsjanikova s protivojnim protestom prekinila poročila, ki so tekla v živo na Prvem kanalu. Pojavila se je v kadru za televizijsko voditeljico, v rokah pa je držala transparent, s katerim je izkazala nasprotovanje vojni.

Protest Marine Ovsjanikove na državni televiziji
EPA

Zaradi tega je dobila globo v višini 30.000 rubljev (okoli 260 evrov). A globo je prejela zaradi posnetka, ki je nastal še pred protestom, v njem pa je povedala, da je njen oče Ukrajinec in da jo je sram delati za kremeljsko propagando. Posnetek je objavila na spletu. Predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je njeno dejanje označil za huliganstvo, o tem dogodku pa je sicer poročal le en medij, še ta pa je moral zamegliti sporočilo na transparentu, ki ga je držala v rokah Ovsjanikova.

Marina Ovsjanikova
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta