Ruska vojska se umika iz okupiranega Hersona

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
09.11.2022 19:06

Beg ruskih sil z ozemlja zahodno od reke Dneper v regiji Herson pomeni eno največjih ukrajinskih zmag v vojni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poveljnik ruskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin je na zemljevidu kazal, kam se umika njegova vojska. 
EPA

"Začnite umikati vojake." To je bil kratek stavek, ki ga je ruski obrambni minister Sergej Šojgu skoraj siknil poveljniku vseh ruskih sil v Ukrajini, generalu Sergeju Surovikinu, ki ga je Moskva postavila na položaj prav zato, da bi ustavil napredovanje ukrajinskih sil na vzhodu in jugu delno okupirane države. Toda general, ki se je v očeh generalštaba izkazal z neselektivnim bombardiranjem urbanih območij med ruskim posredovanjem v Siriji, ni mogel preprečiti hudih ruskih izgub, padca morale in posledično vse pogostejših porazov. Umik ruske vojske na vzhodni breg reke Dneper je po svoje logičen, saj bodo skušali ukrajinskim silam za vsako ceno onemogočiti napredovanje proti polotoku Krim, ki ga je Ruska federacija anektirala že spomladi 2014.

Tudi general Surovikin je pred kamerami z jeklenim obrazom poklicnega vojaka, a patetično dejal, da je predlagal "težko odločitev" o umiku iz Hersona in utrditvi obrambe na levem bregu reke Dneper. Priznal je, da v trenutnih okoliščinah nista več možna oskrba in delovanje mesta Herson, prestolnice istoimenske regije. V mestu Herson je pred vojno živelo okoli 300 tisoč ljudi, skupaj s celotno regijo pa je padlo v ruske roke že na začetku vojne. "Življenja ljudi so zaradi obstreljevanja nenehno v nevarnosti. Sovražnik mesto obstreljuje vsepovprek; možna je uporaba prepovedanih metod vojskovanja," je še dejal Surovikin.  Šojgu pa je izpostavil, da sta zdravje in življenje pripadnikov ruskih sil vedno prioriteta ter da je treba upoštevati tudi nevarnost za civilno prebivalstvo. "Poskrbite, da bodo lahko odšli vsi civilisti, ki bodo to želeli. Nadaljujte umik sil in sprejmite vse ukrepe za varno premestitev ljudi, orožja in opreme preko reke Dneper," je minister zabičal Surovikinu. Čeprav se je napredovanje ukrajinskih sil v zadnjih tednih upočasnilo, je bila oskrba ozemlja na desnem bregu Dnepra močno otežena, ker so ukrajinske sile uničile več mostov čez reko. Zdaj so jih nekaj razstrelili tudi ruski vojaki. Rusija je v zadnjih tednih iz mesta evakuirala prebivalce. Kot je povedal general Surovikin, so z desnega brega Dnepra skupno evakuirali okoli 115.000 ljudi. "Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči," je še dejal v pogovoru, ki ga je prenašala državna televizija.

Ukrajinske sile naj bi na ta način povrnile okoli 4000 kvadratnih kilometrov ozemlja, na katerem so proruski separatisti sicer septembra izvedli referendum in izglasovali priključitev Ruski federaciji.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta