S prijaznimi komarji nad nevarne insekte

DR
19.04.2022 15:35

Genetsko spremenjeni komarji naj bi poskrbeli za potomce izključno moškega spola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samice komarjev vrste Aedes aegypti razširjajo bolezni, kot so čikungunja, rumena mrzlica ter mrzlici denga in zika.
Reuters

Po nekaterih območjih Kalifornije utegnejo po poročanju časnika Guardian že kmalu brenčati genetsko spremenjeni komarji moškega spola. Gre za eksperiment, s katerim želijo znanstveniki preveriti, ali bi lahko s temi komarji preprečili razširjanje invazivnih vrst insektov, ki je posledica vse toplejšega podnebja.

Na začetku tega meseca je ameriška Agencija za varstvo okolja (EPA) britanskemu biotehnološkemu podjetju Oxitec izdala dovoljenje, da v letu 2024 v naravo spusti okoli 2,4 milijarde svojih genetsko spremenjenih komarjev, podaljša svoj trenutni eksperiment na Floridi in začne uresničevati nov pilotni projekt v kalifornijski regiji Central Valley, kjer se populacija teh komarjev nezadržno povečuje.

Oxitecovi genetsko spremenjeni komarji so moškega spola in zato ne grizejo. Razvili so jih s posebno beljakovino, s katero so zagotovili, da imajo lahko le potomce moškega spola, ki prav tako ne grizejo. Raziskovalci se v okviru projekta osredotočajo specifično na komarja Aedes aegypti. Gre za eno od več kot 3500 vrst komarjev in nevarnih invazivnih insektov, ki razširjajo bolezni, kot so čikungunja, rumena mrzlica ter mrzlici denga in zika.

V podjetju Oxitec upajo, da bodo ti komarji, ko jih bodo izpustili v naravo, pomagali nadzirati populacijo komarjev Aedes aegypti v Kaliforniji, kjer se je njihovo število v preteklih letih precej povečalo. Ti komarji se po navedbah kalifornijskega ministrstva za javno zdravje hitro širijo po državi, odkrili pa so jih tudi že v 21 drugih ameriških zveznih državah. Zaradi hude suše, posledica katere so nizke ravni vode v ceveh in ribnikih ter skorajda izsušeni potoki, in manj dežja, ki sicer spira vodne sisteme, so se močno razbohotile populacije komarjev, ki se najraje zadržujejo blizu hiš in naselij. Nevarne bolezni se po Kaliforniji za zdaj še ne širijo, a strokovnjaki opozarjajo, da ti invazivni insekti pomenijo večjo nevarnost.

"Ti komarji ne spadajo sem in so moteči za okolico," je pojasnil Rajeev Vaidyanathan, vodja projektov, ki jih podjetje Oxitec izvaja v ZDA. Dodal je še, da se samice komarja Aedes aegypti najraje hranijo in parijo v domovih ljudi in njihovi okolici ter da grizejo v glavnem podnevi, zato jih je težje zatirati s pesticidi. "Podnevi naokrog letajo tudi metulji in čebele, kar otežuje izvajanje nadzora nad populacijo komarjev s tradicionalnimi metodami." Tako imenovane prijazne samce komarja podjetje Oxitec dostavi kot jajčeca v posebnih pripravah, ki jim je treba dodati le vodo. S tem se precej znižajo sicer visoki stroški, povezani z zatiranjem teh insektov.

Projekt, ki ga bo podjetje Oxitec izpeljalo v sodelovanju z uradom Delta Mosquito and Vector Control iz okrožja Tulare, mora zdaj preučiti še kalifornijsko ministrstvo za regulacijo pesticidov. Toda podjetje Oxitec je te genetsko spremenjene komarje že preizkusilo v Braziliji, pravkar pa se je izteklo tudi prvo leto eksperimenta na otočju Florida Keys. Podjetje poroča o zelo spodbudnih rezultatih, saj se je tam iz prav vsake ličinke s spremenjenim genom izlegel odrasel samec. Podjetje Oxitec namerava tehnologijo zdaj preizkusiti tudi v novih, spremenjenih podnebnih razmerah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta