Severna Koreja: Rakete izstreljujejo kar z vlaka

dpa
16.09.2021 19:15
Izstrelitev dveh balističnih raket s prvega severnokorejskega mobilnega sistema, ki je sicer vlak, je VS ZN označil za "veliko grožnjo". Rakete pa preizkuša tudi Južna Koreja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izstrelitev severnokorejske balistične rakete kratkega dosega z vlaka.

Severna Koreja je po lastnih navedbah v sredo uspešno preizkusila pripravljenost svojega prvega mobilnega sistema za izstrelitev raket, nameščenega na vlak, so danes potrdili v Pjongjangu. Izstrelili so dve balistični raketi, kar je Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) označil za veliko grožnjo.

Južnokorejci pa streljali s podmornice

Raketni sistem na vlaku so preizkusili v sredo, ko so izstrelili dve balistični raketi kratkega dosega. Namestili so ga na gorato območje v notranjosti države, cilj pa je bilo 800 kilometrov oddaljeno območje na morju. "Raketni sistem na vlaku služi kot učinkovito sredstvo za protinapade proti silam, ki ogrožajo državo," je ob tem povedal sekretar vladajoče Delavske stranke Pak Džong Čon, ki je vodil preizkus sistema. Sistem je del nove obrambne strategije, da bi bolje izvedli večkratne napade. Cilj je vzpostavitev raketne brigade v bližnji prihodnosti, je še povedal Pak.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In je zadnji raketni preizkus sosednje države označil za "provokacijo". O severnokorejskem preizkusu dveh balističnih raket je Južna Koreja poročala že v sredo. Južna Koreja je sicer prav tako v sredo prvič uspešno poskusno izstrelila balistično raketo s podmornice. S tem je postala sedma država na svetu, ki poseduje tovrstno napredno tehnologijo. Poskusno izstrelitev je nadzoroval Mun.

Naj se odpovejo provokacijam

VS ZN je prav tako v sredo severnokorejski preizkus balističnih raket označil za veliko grožnjo. "Vsi smo obsodili, kar se je zgodilo, preizkus," je povedal francoski veleposlanik pri ZN Nicolas de Riviere. "Vsi smo zelo zaskrbljeni zaradi teh razmer," je povedal novinarjem po izrednem zasedanju VS ZN, ki je trajalo približno 45 minut. "To je velika grožnja miru in varnosti, gre za jasno kršitev resolucij VS ZN," je poudaril. Pojasnil je, da sta raketi padli v japonsko izključno gospodarsko cono. "Seveda potrebujemo politični dialog, politično rešitev, vendar je pogoj severnokorejsko spoštovanje resolucij VS ZN," je še povedal francoski veleposlanik. Povedal je, da ni pričakovati skupne izjave VS ZN.

Tudi britansko zunanje ministrstvo in ZDA so obsodili preizkus balističnih raket kot "očitno kršitev" resolucij VS ZN. Dodali so, da je to grožnja regionalnemu miru in varnosti. "Severno Korejo pozivamo, naj se odpove nadaljnjim provokacijam in se vrne k dialogu z ZDA," so zapisali v Londonu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta