Slabe napovedi za Jadransko morje: Do poletja grozi izumrtje enemu najpomembnejših morskih organizmov

A.L.
17.01.2020 10:03

Velikega leščurja najdemo le v Sredozemskem morju, na Hrvaškem in v Sloveniji velja za zaščiteno vrsto, zato je lov nanj, kljub temu, da je užiten, prepovedan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Hrvaški medij 24 Sata poroča o katastrofi, ki grozi Jadranskemu morju. Veliki školjki leščur, ki ima izjemen pomen za ekosistem, namreč grozi izumrtje. Omenjeno vrsto školjk naj bi napadal parazit, ki so ga pred štirimi leti odkrili tudi na španski obali, kasneje tudi v Italiji. Vse kaže, da je parazit pot našel tudi do Jadranskega morja. Situacijo dodatno slabšajo tudi uničujoče bakterije, piše 24 Sata. Epidemija se širi vse od Elafitskega otočja do otokov Premude in Silbe, pa vse do Zadra in Dubrovnika. 
Tomislav Šarić, vodja projekta Blue smart, je za 24 Sata dejal, da lahko najverjetneje do poletja pričakujemo množično smrtnost leščurjev v večjem delu Jadrana. Izjema so osamljeni zalivi, kjer smrtnost lahko preprečijo specifične okoljske razmere ali tokovi.
Edino, kar trenutno lahko nekoliko upočasnjuje bolezen, je temperatura vode, ki mora biti pod 13 stopinjami Celzija. Strokovnjaki situacijo poskušajo reševati tako, da školjke prestavljajo v akvarije, po besedah Šarića so to že storili v Puli in Dubrovniku, ostala mesta opozarja, naj temu zgledu sledijo. 
Velikega leščurja najdemo le v Sredozemskem morju, na Hrvaškem in v Sloveniji velja za zaščiteno vrsto, zato je lov nanj, kljub temu, da je užiten, prepovedan. Ta vrsta školjke lahko živi 50 let in zraste okoli 120 centimetrov oziroma več kot meter. Hrani se s planktonom in je izjemnega pomena za filtriranje morske vode. V eni uri leščur prečisti šest litrov vode, kar močno vpliva na čistočo in floro morja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta