So Teslini avtomobili vohunske naprave? Vsaj na Kitajskem mislijo tako

Janez Kovačič
31.03.2021 17:59
Kitajska vojska domneva, da bi lahko avtomobile tovarne Tesla uporabili za vohunjenje, zato odsvetuje lastnikom teh vozil vožnjo po območjih pod njenim nadzorom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnik podjetja Tesla Elon Musk se je z istoimenskimi avtomobili močno zasidral na kitajskem trgu.
Reuters

Vse bolj naraščajoča napetost med ZDA in Kitajsko, kar se je pokazalo tudi na nedavnem srečanju najvišjih predstavnikov obeh držav na Aljaski, utegne imeti zelo raznolike posledice in kar nekaj kolateralnih žrtev. Že med vladavino prejšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je v nemilosti ZDA znašel kitajski tehnološki velikan Huawei, sedaj, ko je v Washingtonu nova garnitura pod predsedovanjem Joeja Bidna, pa bi se lahko nekaj takšnega na Kitajskem zgodilo ameriški Tesli.

Kitajska vojska je lastnikom vozil Tesla prepovedala oziroma odsvetovala vožnjo po območjih pod njenim nadzorom. Ta hip še ni jasno, ali se utegne to "priporočilo" razširiti tudi na druge kraje in območja, ki so v lasti države. Kitajske oblasti oziroma vojska naj bi bile namreč zaskrbljene, ker bi lahko vozila podjetja Tesla, ki so tudi zaradi tako imenovane samodejne vožnje opremljena s številnimi kamerami, uporabili v vohunske namene.

Nekaj podobnega so lani v ZDA in tudi Kanadi očitali kitajskemu Huaweiju, ki naj bi tehnologijo mobilnih telefonov uporabljal za vohunjenje.

Seveda se je takoj oglasil Elon Musk, izvršni direktor Tesle in tudi njen največji lastnik. V virtualni diskusiji z nekaterimi pomembnimi kitajskimi sogovorniki na tamkajšnjem razvojnem forumu je namreč dejal, da bodo "zaprli tovarno, če se bo pokazalo, da so bili naši avtomobili uporabljeni za vohunjenje". Izjava je nekoliko dvoumna, saj bo treba najprej ugotoviti oziroma potrditi, ali domneve kitajske vojske držijo, po drugi strani pa seveda ni nujno, da je za vse skupaj kriva Tesla oziroma tesle. Ampak vse bolj se zdi, da nesporna dejstva in dokazi v tem primeru ne bodo imeli posebne teže.

Težko je sicer verjeti, da bi se Tesla sama odločila za zaprtje svoje tovarne, ki na Kitajskem izdeluje avtomobile od leta 2019. Prav kitajski trg je za ameriško avtomobilsko hišo, ki se je delno predlani, še veliko bolj pa lani uveljavila kot najuspešnejši izdelovalec električnih baterijskih avtomobilov, izjemnega pomena. Lani so tam prodali dobrih 147 tisoč avtomobilov ali več kot tretjino vsega, kar so naredili. Skoraj usodna odvisnost ameriške tovarne električnih avtomobilov od kitajskega trga, ki je bil tudi lani kljub vsemu največji na zemeljski obli, se je pokazala pred slabima dvema tednoma. Nekaj tednov prej se je vrednost delnic po sicer lanski izjemni, skoraj 600-odstotni rasti vseskozi zniževala, po objavi podatka o zelo uspešni lanski prodaji prav na kitajskem trgu pa je znova dosegla skoraj rekordno vrednost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta