Španska vlada je pomilostila devet katalonskih politikov. Javne funkcije pa jim ostajajo nedostopne

Bojan Brezigar
22.06.2021 17:48
Zaradi referenduma o samostojnosti Katalonije so bili obsojeni na dolgoletne zaporne kazni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo Katalonci, ki so pogosto demonstrirali v znak podpore političnim zapornikom, zadovoljni? Foto: EPA
Epa

Španska vlada je potrdila pomilostitev zagovornikov neodvisnosti španske regije Katalonija, ki so v zaporu zaradi poskusa odcepitve regije od države leta 2017. "Španska vlada je to odločitev sprejela, ker je najboljša za Katalonijo in Španijo," je povedal premier Pedro Sanchez. "S tem dejanjem želimo odpreti novo obdobje dialoga in sprave ter enkrat za vselej končati delitve in spore," je še dejal. Čeprav bo ta odločitev neposredno vplivala samo na življenja devetih zapornikov, pa bo po njegovih besedah posredno vplivala tudi na več sto tisoč Kataloncev, ki čutijo solidarnost z njimi, in številne druge ljudi po Španiji, ki niso podpirali njihovih dejanj, a menijo, da so v zaporu prebili dovolj časa.

Sanchez je sicer pojasnil, da gre za delne pomilostitve. Devet zaprtih katalonskih voditeljev, ki zaradi vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 prestajajo zaporne kazni od devet do 13 let, namreč še naprej ne bo smelo opravljati javnih funkcij. Pomilostitve so pogojne, kar pomeni, da v določenem obdobju ne bodo smeli zagrešiti resnih zločinov. Odlok o tem mora podpisati še španski kralj.

Takšna odločitev španske vlade je bila nakazana že v ponedeljek, na eni strani je o tem v Barceloni govoril Sanchez, na drugi pa so o tem razpravljali v parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Beseda je tekla o demokraciji in na zatožni klopi sta bili dve državi zaradi sodnega preganjanja politikov, Turčija in Španija. Če so turški poslanci, ni jih bilo veliko, zadevo obravnavali rutinsko in skoraj birokratsko, ker je Turčija itak navajena na take kritike in se predsednik Recep Tayyip Erdogan nanje požvižga, pa so španski poslanci vseh strank razen edine predstavnice katalonske levice ERC z velikim številom amandmajev poskusili omiliti, če že ne izničiti vsebino resolucije.

Resolucijo je predložil Boris Cilevičs, latvijski poslanec, pripadnik ruske manjšine v Latviji, član socialistične parlamentarne skupine, v kateri so tudi poslanci španske PSOE, torej stranke španskega premierja Sancheza. Cilevičs je član parlamentarne skupščine Sveta Evrope že 25 let, eden najbolj izkušenih in cenjenih poslancev, ki se po katalonskem referendumu leta 2017 ni opredelil za neodvisnost. Svoje stališče je spremenil po obsodbah deveterice katalonskih politikov na visoke zaporne kazni. Obiskal jih je v zaporu, bil je pretresen in tako se je porodil osnutek resolucije.

V besedilu, ki so ga sprejeli v ponedeljek z večino glasov, sicer ni podpore osamosvojitvi Katalonije, nasprotno, resolucija pristaja na špansko tezo, da je bil referendum protizakonit, vendar v njej piše, da so kazni nesorazmerne, da je treba politike izpustiti iz zapora in tistim, ki so v izgnanstvu, omogočiti, da se vrnejo domov, da je treba prenehati z represijo, predvsem pa, da mora Španija spremeniti kazensko zakonodajo in iz nje črtati kazensko določilo o vstaji, kadar je ta nenasilna. Svet Evrope je tudi kritičen do odstavitve predsednika katalonske vlade Quima Torre zaradi neposlušnosti, ker z vladne palače ni dal odstraniti transparenta v podporo političnim zapornikom in izgnancem.

Sanchezova odločitev o pomilostitvi in obljuba katalonski vladi, da se bo začel pogajati o prihodnosti Katalonije, in si je za to izposloval dve leti, kaže, da Sanchez predvsem kupuje čas, kajti čez dobri dve leti se bo njegov mandat iztekel. In v Španiji volijo vsi, tudi Katalonci ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta